Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30 часа
още

Прогноза: Инфлацията няма да намалее, докато не спадне потреблението

Спекулата се появява, когато има излишна парична маса, заяви доц. Григорий Вазов

17.02.2023 | 20:55 Редактор: Елеонора Танева

Инфлацията е една от спирачките за приемането ни в Еврозоната от 1 януари 2024 г.

"Ясно е, че политическото поведение в последните два парламента направи тази инфлация, особено кабинетът "Петков". Тази инфлация означава, че в хората има пари, може да са последните им спестявани, влогове, но тази излишна парична маса я има. Иначе оборотите и потреблението щеше да спадне и цените да се коригират", коментира ректорът емеритус на ВУЗФ доц. Григорий Вазов в студиото на "Денят ON AIR". 

Той заяви пред Bulgaria ON AIR, че в политическия вихър не се мисли за икономиката на България, а всеки политик мисли за своето бъдеще, дали ще влезе в следващото НС. Гостът допълни, че инфлацията се поддържа от голямото потребление.

"Докато големите вериги са пълни сутрин до 9 от пенсионерите и следобед от хората, които са свършили работа, когато в търговските центрове събота и неделя не можеш да се разминеш, значи има голямо потребление. А спекулата се появява, когато има излишна парична маса", обясни доц. Вазов. 

По думите му инфлацията маже да бъде преборена със сериозни икономически действия. 

"Първото - рязко да се преструктурира бюджетът от гледна точка на капиталовото инвестиране. Банковата система трябва да си поиграе с лихвените проценти по кредитите, но не и да вдига тези по депозитите", каза събеседникът. 

Като основен проблем в последните години той посочи преследването на личностните интереси. Очакванията му не са оптимистични за предстоящия бюджет за 2023 г.

"Идва нов бюджет, който трябва да бъде приет от парламента, трябва да осигури общинските избори. Всичко това ще бъде отново едно популистко непрофесионално вдигане на инфлацията, нова излишна парична маса ще се появи в обращение", прогнозира доц. Вазов.

Гледайте целия разговор във видеото.


4
0 rate up comment rate down comment 0
васко
преди 1 година
Дедо пии си хапчетата и си гледай старините! Сигнализирай за неуместен коментар
3
1 rate up comment rate down comment 1
Адам Смит
преди 1 година
Не да спада потреблението, а да се увеличи предлагането и конкуренцията. Това е решението и всеки що-годе способен студент по икономика го знае. Чудя се защо г-н доцентът предлага такива глупави ,,решения", след като много добре знае истината. Вероятно го прави, за да се хареса на някои ,,леви, социални сили". Те са привърженици на такива измислици, присъщи на уж социалните държави; т. напр. само в тях се говори за ,,спекула" и ,,спекуланти", които тлъстеят на гърба на ,,трудещите се". Сигнализирай за неуместен коментар
2
1 rate up comment rate down comment 1
Адам Смит
преди 1 година
А дойде ли му на ума на доцента, че ,,свободните пари" не са тези, предназначени за потребление, а милиардите спестявания, които не се превръщат в инвестиции заради различните спънки и регулации, както и поради ниската финансова и инвестиционна култура на набедените ,,банкери"? И че инфлация се побеждава не с ограничения на пазара, а с повече и по-свободен пазар? Напр., държавата да не пречи на производителите да продават продукцията си на пазара на дребно. Тогава и другите ще намалят цените. Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 година
На много хора избщо не са пипнаи доходите и заради това много са си свили покупките. Само необходимото. Сигнализирай за неуместен коментар