Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Психолог: Трябва да се проверява състоянието на хората, притежаващи оръжие

Според Пламен Димитров едва ли ще настъпят промени

10.02.2023 | 21:17 Редактор: Михаела Димитрова

Психологът Иван Владимиров е бил убит заради нацапана входна врата. Той и неговият съсед Румен Тонев отдавна имали вражда.

Не познавах колегата, нито знам каква е конкретната ситуация, всяка загуба на живот предизвиква екзистенциален ужас във всички. Това заяви психологът Пламен Димитров в "Денят ON AIR".

Той сподели, че остава скептичен относно това да настъпят промени. "Много бързо се включват тези защитни механизми на институции и медиите, ще се измести темата. За съжаление, няма да знаем какъв е психично-здравният статус на хората, които притежават оръжие и са в някакви сложи отношения, за които вече има жалби, доклади", коментира Пламен Димитров. 

Според него трябва да се направи професионален скрининг на състоянието на хората, които притежават оръжие, като така ще се открият рискови групи. "Трябва, ако постъпи жалба, това да е сигнал за някого, че човек, който притежава оръжие, може да предприеме действия, които застрашават него или някой от неговите близки хора от семейството. Истината е, че на никого не му се е занимавало", обясни още Димитров.

"Надявам се органите да си свършат работата, да проверят ситуацията. Обществото и тези, които са на ръководни позиции, трябва сериозно да се замислят как да не се случва такова нещо и какво да се прави. Ние сме още в каменния век, по-голямата тояга управлява, взема решения за човешкия живот. Грижата за качеството на отношението на хората остава дълбоко в дневния ред. За това трябва някой сериозно да промени нещо. Това показва на какво ниво на развитие сме. Ние имаме нужда от голяма дългосрочна терапия. Хронично сме приели твърдения на форма на обезчовечаване", каза още психологът, като допълни, че това е трагедия от гледна точка на развитието ни.

"Няма по-важно нещо от националната сигурност от психичното здраве на едни хора в едно общество", категоричен е Пламен Димитров.

Гледайте целия разговор във видеото.