Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Шаренкова, БСП: Нинова превръща партията в секта, трябва да бъде заменена

"Имаше грозни неща, имаше нелицеприятни реплики, обвинения", коментира членът на НС на партията днешният пленум

10.02.2023 | 21:05 Редактор: Ирена Бакърджиева

В навечерието на Конгреса на БСП какви решения да очакваме?

"Нашите партньори от САЩ твърдят, че законът "Магнитски" е свързан с корупция във властта и използване на властта за облагодетелстване. Това трябва да бъде подложено под на много сериозна проверка от българските законодателни и правосъдни органи. Впечатляват ме 2 имена в този списък и те са свързани с двама министри - единият е на БСП, това е Румен Овчаров, и Владислав Горанов от ГЕРБ и приближен на Бойко Борисов", заяви членът на НС на БСП проф. Светлана Шаренкова.

Според нея президентът Радев в Брюксел е защитил националните интереси и отбеляза, че благодарение на АЕЦ "Козлодуй" имаме поносими цени на електроенергията. "За първи път български управляващ имаше смелостта и доблестта да каже: "България ще наложи вето", подчерта тя.

Шаренкова коментира пленума на БСП така: "Имаше грозни неща, имаше нелицеприятни реплики, обвинения" и отрече Кирил Добрев да е искал да блокира регистрацията на БСП за предстоящия вот. "Кирил Добрев е изключен по незаконен начин от БСП - онлайн с неизвестно колко подписа и е възстановен от българския съд".

"Но явно над волята на Корнелия Нинова няма - нито Господ, нито български съд. Тя повече от половин година не желае да го възстанови като партиен член, като член на НС и като делегат на Конгреса. Кирил Добрев е трето-четвърто поколение партиен член. Никога няма да си позволи да попречи на своята партия да се регистрира", добави Шаренкова.

Тя уточни, че е имало предложение да бъдат изключени без основание около 20 ярки фигури от БСП, които имат много големи заслуги към партията.

"Искам да припомня на Корнелия Нинова, че тя беше избрана на конгреса, когато измести Михаил Миков с 49 гласа. Вчера си позволи да каже, че конгресите манипулират, договарят се, и има задкулисие", посочи Шаренкова.

Гостът отрече коалиция с десни или русофилски партии, включително "Продължаваме промяната", ДБ и ГЕРБ, защото ще загробят БСП.

"БСП не е партията на Корнелия Нинова и тъй като политиката, която води тя и нейното обкръжение за последните 3-4 години, е политика на свободно електорално падане надолу и ние от 80 депутати вече имаме 24. С лидерския въпрос започва промяната в БСП. Тази промяна трябва да дойде, след което трябва да поставим въпроса за съюзника", категорична е Шаренкова.

"България не може да продължава да подскача на десния си крак, не може най-бедната държава в Европа да няма ясна, ярка левица, която, ако не бъде управляваща, поне да бъде ясната контратеза на дясното", смята гостът.

Шаренкова е убедена, че е възможно ляво обединение, но не и докато Нинова е начело на партията, защото тя капсулира партията и я превръща в секта.

"Смятам, че човекът, който може да обедини различните поколения, различните тенденции в партията, е Костадин Паскалев. Той показа диалогичност с тези, които бяха напуснали или бяха изключени от БСП"

Гледайте целия разговор във видеото.


1
1 rate up comment rate down comment 1
шопендар
преди 1 година
бкп -бсп е създадена като секта ,като такава се държи,като секта трябва да бъде третирана,и като опасна за страната секта трябва да бъде унищожена Сигнализирай за неуместен коментар