Партиите скочиха на Радев заради ветото, засягащо Русия, само БСП подкрепя мнението му

От ГЕРБ, "Демократична България" и "Продължаваме промяната" критикуваха думите на държавния глава

10.02.2023 | 19:12 Редактор: Ирена Бакърджиева

Реакции на политическите сили след твърдението на президента Румен Радев, че България ще наложи вето, ако Европейският съюз приеме нов пакет от санкции, засягащи ядреното гориво. От ГЕРБ, "Демократична България" и "Продължаваме промяната" критикуваха думите на държавния глава и посочиха, че пред българската ядрена енергетика има алтернативи.

ГЕРБ работи за санкции, но и за нови алтернативи пред българската ядрена енергетика, твърди лидерът на партията Бойко Борисов.

"Знаете, че с огромни усилия в НС успяхме да приемем закони, които да диверсифицират на 100% горивото за двата ни ядрени реактора - съответно с "Фраматом" и "Уестингхаус". Освен това беше приет закон, с който да се закупят два реактора американско производство, за да може, като изтекат 10-те и 15-те години на 5-и и 6-и реактор, да сме си построили новата мощност", каза Бойко Борисов.

"За" санкциите срещу Русия, включително и за ядрената енергетика, което би поставило под риск доставките на ядрено гориво за България, са и от "Продължаваме промяната" и ДБ

"Като заплашва безотговорно с вето, той проваля възможността в рамките на разработването и налагането на новия пакет санкции и свързаните с това общоевропейски политики и възможности за партниране със САЩ България да си осигури максимално изгодни условия за бързо излизане от руската орбита и на ядрената си енергетика", заявиха от ДБ.

А от БСП са единствените до този момент, които са заявили, че също се противопоставят на бъдещи санкции срещу Русия. Според тях реакцията на президента е правилна, но закъсняла.

"Особено за ядреното гориво силно ме притеснява, че е една пиар акция за вътрешна употреба с много съмнителен успех. Министърът на енергетиката на неговото служебно правителство в деня, в който минаха през България, товари с ядрено гориво за унгарската ядрена централа, излъга, че България не може да внася и да транзитира ядрено гориво", посочи Таско Ерменков.

От левицата изразиха притеснение за АЕЦ "Козлодуй", че лицензите на ядрените блокове изтичат: на Пети блок - 2027 г., на Шести - 2029 г., и единственият, който може да даде разрешение за по-нататъшното им удължаване, е "Росатом".

Вижте повече в репортажа на Борислава Алексова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR


3
0 rate up comment rate down comment 0
Много умно
преди 1 година
А знаят ли, че реакторите са пригодени само за руско ядрено гориво и ако го сменим, в най - добрия случай АЕЦ няма да работи ефективно, а в най- лошия , тук ще стане Чернобил. Прави са евроатлантиците- по- добре да избухне АЕЦ отколкото да купим от Русия. Сигнализирай за неуместен коментар
2
0 rate up comment rate down comment 0
хайдутин
преди 1 година
1
0 rate up comment rate down comment 0
Нямам думи
преди 1 година
Много ги и страх от зависимостите, освен ако не става дума за началниците им. Радев да не им пречи да си вземат грантовете, че измръзнаха вън на студа. Сигнализирай за неуместен коментар