Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Велев, АИКБ: Цените ще падат, въпросът е да стане по-бързо

Изчисленията му показват, че страна ни започва 2023 г. с 6 млрд. лв. назад

07.02.2023 | 21:11 Редактор: Елеонора Танева

Цените на храните и параметрите на минималната работна заплата притесняват бизнеса. 

"Към януари имаме 20% увел на минималната работна заплата, това няма как да не се отрази на инфлацията, те се включват в себестойността на произвежданите стоки и услуги. В средносрочен и дългосрочен интерес за всички е по-бързото влизане в еврозоната. За целта трябва да потиснем инфлацията, това е критерий, по който не отговаряме на изискванията", коментира председателят на АИКБ Васил Велев в студиото на "Денят ON AIR".

Вече беше отправен апел към бизнеса за намаляване на цените. Прогнозите на Велев са, че това ще се случи.

"1/3 от разходите са за труд, другите 2/3 са за енергията и суровините, а те тръгнаха надолу. Ще има спад в цените, въпросът е да стане по-бързо. Затова подкрепяме действията на правителството, макар да напомнят за годините на планова икономика. Очакваме по-сериозно понижение на инфлацията за февруари и март", каза още Велев пред Bulgaria ON AIR.

Гостът призова да се вземат и административни мерки и "да бъдат осветени недобрите практики - картелните увеличения на цените и да има и санкции". Добави, че картел е трудно да се докаже, но трябва воля.

Изчисленията му показват, че страна ни започва 2023 г. с 6 млрд. лв. назад.

"Получихме 3 млрд. аванс по Плана за възстановяване и устойчивост, инвестирахме под 100 млн., другите ги изхарчихме за пенсии, сега трябва да ги върнем тези 3 млрд. за пенсиите, за да отидат по предназначение по ПВУ и още 3 млрд. да дадем пак за същата част за увеличението на пенсиите. Тези 6 млд. могат да дойдат от скъп заем. Трябва да преценим докъде ни се простира чергата, ако не искаме да стигнем до гръцкия сценарий", каза Велев.

Гледайте видеото с целия разговор.


1
0 rate up comment rate down comment 0
на гърба на народа
преди 1 година
Пак партийните обръчи от фирми пълнят офшорните сметки.... Сигнализирай за неуместен коментар