Синдикатите настояват минималната работна заплата да влезе от юни тази година

Един от основните проблеми пред бизнеса в България е липсата на работна ръка

03.02.2023 | 18:50 Редактор: Ирена Бакърджиева

Синдикатите поискаха 1000 лева минимална работна заплата от януари следващата година. Очакват се и протести заради ниските заплати в редица сектори, сред които Български пощи и градския транспорт.

Симеон Атанасов подкрепя увеличаването на минималната работна заплата, като смята, че трябва да се индексират останалите заплати.

"За да може хората да си пазаруват спокойно и за да може да живеят и работят спокойно и да могат да се возят и на такси, и да купуват, и да пазаруват, да има обръщане на пари в цялата система", каза Симеон Атанасов.

Синдикатите настояват минималната работна заплата да стане 850 лв. още от 1 юни, а не от януари следващата година, както реши парламентът.

"МРЗ трябва да изпреварва, за да достигне около 1000 лева на 1 януари 2024 година, а нашите прогнози, които сме заложили за предходните 12 месеца, трябва да бъде 970 лева", коментира Пламен Димитров от КНСБ.

Един от основните проблеми пред бизнеса в България е липсата на работна ръка. Според работодателите минималната работна заплата трябва да е различна за определените сектори, а определянето ѝ не трябва да се решава в Народното събрание.

"При този начин на определяне на минималната заплата в редица икономически дейности тя ще изпревари средната работна заплата и там всички трябва да получават еднакво възнаграждение, независимо от това че полагат различен труд и са с различна квалификация. Това би насърчило хората, които не се квалифицират, а ще ощети квалифицираните и трудолюбивите", категоричен е Васил Велев от АИКБ.

Велев допълни, че годишно се пенсионират с 50 000 души повече, отколкото влизат в пазара на труда. А едно от решенията на проблема с намирането на работна ръка е оптимизацията на административните структури.

Вижте повече в репортажа на Анелия Георгиева.

Снимка: БГНЕС