Синдикати: Хората не се вълнуват от избори, задава се вълна от протести

Ниските доходи са в основата на недоволството на работещите

03.02.2023 | 12:15 Редактор: Елеонора Танева
Синдикати: Хората не се вълнуват от избори, задава се вълна от протести

Заради ниски доходи нараства социалното напрежение в "Български пощи", в част от ВиК сектора, в градския транспорт в София и в средното образование. На обща пресконференция от КНСБ и КТ "Подкрепа" предупредиха, че нагласата за протести рязко се повишава.

Ниските доходи са в основата на недоволството на работещите.

"Хората не се вълнуват толкова много, че отиваме за пети път на предсрочни избори, а се вълнуват кога и по какъв начин заплатите им ще бъдат увеличени, така че да могат да си посрещнат сметките. Независимо отново казвам, че сме в предизборна ситуация и там каквото и да било друго. Обикновено знаете, че ние винаги сме се въздържали в такава ситуация да организираме протестни и стачни действия. Сега не е такъв случая - нито ще се въздържаме, нито можем да се въздържаме, защото хората няма да ни питат", каза Димитров, цитиран от БНР.

От КНСБ и от "Подкрепа" настояват за ръст на доходите, който да компенсира като минимум прогнозираната тази година инфлация от 15 на сто за всички работещи в частния и бюджетния сектор, а за агенциите на терен увеличението да е с 20%.

Настоява се също най-късно на 1 юни да бъде приет Бюджет 2023, като служебното правителство го внесе още в първия работен ден на следващото Народно събрание.

За минималната заплата се иска тя да е 850 лева, а от януари догодина 1000 лева.

Синдикатите заявяват желание да участват и в преговорите с Европейската комисия за предоговаряне на Плана за възстановяване и устойчивост в частта за въглищните централи и поетият ангажимент от страната ни да намали с 40% вредните въглеродни емисии.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)