Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Румен Христов: Не подготвяме коалиция с БСП и ДПС, изпуснахме шанса за Еврозоната

"В обществото няма изкристализирана идея на кого да гласува доверие", заяви лидерът на СДС 

25.01.2023 | 19:49 Редактор: Тодор Петров

"Не се готви коалиция ГЕРБ-СДС, БСП и ДПС. Нашата цел е да направим пълна мобилизация и да получим много добър резултат. Сигурен съм, че ще бъде по-добър от сегашния. Очакванията са, че досегашните втори ще си понижат резултата. Безспорно управлението ще бъде коалиционно. На този етап коалиция с БСП изглежда невъзможна, отдавна имаме много сериозни различия", заяви лидерът на СДС Румен Христов пред Bulgaria ON AIR. 

Той се съгласи с Бойко Борисов, че трябва да има диалог между партиите и да се видят приоритетните теми. По думите му диалогът след изборите е важен, но това не означава коалиция.

"Скептичен съм по отношение на определението експертен/програмен кабинет. Всеки кабинет е политически. Може да няма ярко изявени политически фигури, но зад тях ще има политически формации, които носят отговорността в парламента. БСП се опитва да защитава експертно своите политики. Атаките към тях не са личностни, ние спорим за политиките, които са важни за България", каза още Христов в студиото на "Денят ON AIR".

БСП и "Възраждане" сезират Конституционния съд заради АЕЦ "Козлодуй".

"АЕЦ "Козлодуй" е опция. Тя е много по-лесна за довършване. Многократно сме казвали, че сме против АЕЦ "Белене", той е корупционен проект. Тази площадка е сеизмична. Но два блока в АЕЦ "Козлодуй"- да", коментира Христов.

Лидерът на СДС не вярва емоциите да се потушат след изборите на 2 април, но е на мнение, че може да се постигне хоризонт на управление, което да гарантира приемането на законите, свързани с ПВУ, съдебната реформа и бюджета. Перспективата пред служебно правителство не е с дълъг хоризонт, отбеляза гостът.

"Има силно разделение в парламента. Явно в обществото няма изкристализирана идея на кого да гласува доверие, който да бъде водач и да лидира процесите", отбеляза Христов.

Депутатът от ГЕРБ-СДС се обяви за промяна на Конституцията, но смята, че България не е узряла за президентска република. Промяната на модела става с 2/3 от членовете на Велико народно събрание. Ние не можем да постигнем мнозинство от 121 в обикновен парламент. Няма как това да се случи, убеден е Христов.

Той подчерта, че Еврозоната е много важна за българската икономика и гражданите. 

"Забавихме се, изпуснахме възможността. Много се съмнявам, че при тази висока инфлация бихме могли да покрием критериите и на 1 януари 2024 г. да станем член. Очаквам до голяма степен решението да бъде политическо. Не бяхме напълно готови и за ЕС, накрая имаше политическо решение, което ни стимулира да влезем в този съюз", заяви Румен Христов. 

Той е на позицията, че е по-добре да си запазим въглищните мощности, дори ако трябва да загубим част от парите по Плана за възстановяване и устойчивост.

"Да, това са мощности от миналото, но те в момента нямат алтернатива и трябва да работят", завърши Христов.

Гледайте целия разговор във видеото.