Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Рибарски: Акцията срещу "Нексо" изглежда предизборна и целенасочена

"Срещи с тази компанията в Министерството на финансите не е имало", заяви народният представител

18.01.2023 | 20:37 Редактор: Искра Ангелова

Единодушно със 190 гласа беше създадена временна парламентарна комисия по казуса "Нексо".

"Това е поредната временна комисия, която изпреварващо се опитва да направи някакво голямо разкритие. Вече всичко беше казано от колегите. "Продължаваме промяната" няма никакви дарения в кампаниите си. Няма никакво финансиране и никаква връзка с "Нексо". Колегите от "Демократична България" обясниха, че всичко е станало според закона, декларирано е, ясно е кои са лицата, които са дарили в кампанията", каза депутатът от "Продължаваме промяната" Радослав Рибарски в студиото на "Денят ON AIR".

От партията му не виждат нищо нередно.

"Но отправихме едно предложение, вместо да разглеждаме конкретно дарение, свързано с компанията, да се разгледат всички финансирания на всички партии. Това беше отхвърлено. Това изглежда предизборно, изглежда целенасочено, има редица въпроси, които остават неадресирани в това НС. И хората губят надежда, че може да се случи нещо резонно", допълни Рибарски в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите му предложението за компенсирането на битовите потребители на природен газ втора седмица не намира място в НС.

"Това е нещо, от което хората имат нужда. Тя ще се види, когато те получат сметките си през февруари. Миналата година имаше такова компенсиране, напълно резонно беше това да бъде разгледано. Днес нямаше заседание на комисията, но това е тема, която интересува гражданите. Това трябва получи вниманието на Народното събрание", категоричен бе народният представител.

Попитан дали Асен Василев е искал да има разплащане с криптовалута, Рибарски отговори: "Срещи с тази компанията в Министерството на финансите не е имало."

"Склонен съм да вярвам, че президентът е преценил, че от БСП имат шансове да излъчат кабинет. "Продължаваме промяната" винаги е предлагала открити срещи, на които да се видят позициите на всички партии и да се кой с какво не е съгласен. Вместо да търсим "червени линии", да се търсят обединителните политики. Ние ще участваме в разговори. Във втория мандат не се стигна до никакви разговори, дано този последен шанс не изтече в канала и да разочароваме българските граждани", подчерта той.

А казусът с ТЕЦ-овете коментира така: "Като мощности не видях какво ще замени тези централи. А диапазонът за изграждането на 4-те нови ядрени мощности е 2040-2050 година. Това не съвпада времево с ускореното затваряне и всичко, което до момента се обещава на хората, взети в Маришкия комплекс, за един плавен преход."

"Не виждаме под никаква форма какво ще е развитието на нашата газопреносна мрежа - ще се залага ли на мощности от природен газ. Това, което виждаме в т.нар. стратегия за енергийно развитие, е по-притеснително. Справедливият преход и териториалните планове не са развити, за да дават спокойствие на хората, че едни нови индустрии ще се появят в района и тяхната заетост няма да под въпрос", добави Радослав Рибарски.

Гледайте целия разговор във видеото.