Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Доц. Живков: ГЕРБ и "Продължаваме промяната" трябва да се разберат поне временно

"Очаквам БСП да задържи поне 20 дни този мандат", каза експертът по изборни системи

17.01.2023 | 20:33 Редактор: Искра Ангелова

Нови избори на хоризонта - гласуваме и с машини, и с бюлетини.

"Сбъднаха се прогнозите, че най-вероятно в края на март, или по-скоро началото на април ще има нови избори, предвид най-вече основните позиции на политическите партии и липсата на сговорчивост между тях. Но и не на последно място, че третият мандат отиде при политическа сила, която е с доста нисък ресурс за коалиране", каза експертът по изборни системи доц. Светослав Живков в студиото на "Денят ON AIR".

Според него президентът има политическа полза в момента.

"В крайна сметка служебните правителства са излъчвани от него, като човек, имащ амбиции за властови функции. Нямаме нарушаване на Конституцията, просто политическите сили позволяват на президента това нещо, след като не успяват да се споразумеят помежду си. Ние още в началото видяхме проблемите около избирането на председател на Народното събрание", допълни доц. Живков в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите му най-добрата възможност била първите две политически сили да се разберат помежду си за сътрудничество.

"Крайно наложително е тези две сили да се разберат поне временно. В интерес на истината имаше известно снижаване на тона в последните седмици. Служебното правителство води стратегически политики, каквито не му е работата. За съжаление, тази ситуация ще продължи, ако не се стигне до някакъв компромис. А за да се стигне до такъв компромис, трябва да има отстъпки и от едната, и от другата страна", коментира експертът по изборни системи.

Той смята, че политическо безвремие ще продължи.

"А най-голямата опасност, която крие, че в момента се намираме в ситуация на политическо неотговорно правителство. Политическа отговорност се носи от политическа сила, обикновено се носи с оставка в джоба. Другият риск е, че тази неспособност на партиите да излъчат управление до голяма степен компрометира доверието на избирателите в изборния процес. Това означава още по-ниска избирателна активност и засилване на дела на антисистемните партии", добави доц. Светослав Живков.

И призна, че не очаква нова политическа сила да се появи на хоризонта.

"Основният проблем е липсата на комуникация между основните сили, което ще доведе до засилване на антисистемния вот. А това допълнително подрива шансовете за съставяне на бъдещо управление. Очаквам БСП да задържи поне 20 дни този мандат. А що се отнася до бюлетините - очаквам повече хора да гласуват с хартия, отколкото с машини. Голяма част от членовете на секционните комисии не са на необходимото ниво - техническо, морално", каза още Живков.

Гледайте целия разговор във видеото.