Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Искрен Митев: Крие се от хората, че в БНБ няма специална хартия за новите разписки от машините

"Промените в Изборния кодекс създават предпоставки за манипулиране на вота", смята депутатът от "Продължаваме промяната"

23.12.2022 | 20:28 Редактор: Петя Кръстева

"Продължаваме промяната" проведе разговори с БСП, "Демократична България" и "Български възход" за съставяне на кабинет.

Още в началото стана ясно, че този формат не е достатъчен за сформиране на мнозинство. Срещата обаче не беше излишна, тъй като показа намеренията на различните участници. Целта на срещите беше всеки да заяви своите приоритети и да се направи обща декларация, която да се гласува в Народното събрание след празниците. Това заяви депутатът от "Продължаваме промяната" Искрен Митев в ефира на "Денят ON AIR".

По думите му в хода на срещите всяка от партиите е заявила своите приоритети - законите за борба с корупцията. От ДБ са отбелязали, че желаят да бъде спазен 3-процентният дефицит, а от БСП държат на социалната политика. Сред желанията на "Български възход" е ускореното влизане в еврозоната.

"Няма смисъл да водим разговори за министри, преди да видим дали тази декларация ще бъде приета. Ако все пак кабинет бъде съставен с третия мандат, се надявам той да бъде направен по един открит начин, а не да разбираме в зала. Когато в ситуацията няма ясно мнозинство, не трябва на всяка цена да се опитаме да вкарваме българската политика в едно безвремие", констатира депутатът.

Митев отново припомни, че "Продължаваме промяната" са се появили на политическата сцена със заявка, че ще борят "модела ГЕРБ", заради което би било политическо лицемерие да подкрепят техен кабинет. 

Пред Bulgaria ON AIR гостът коментира и приетите промени в Изборния кодекс.

"Случилото се създава предпоставки за манипулиране на вота. Крие се от българските граждани, че в БНБ няма специална хартия, която да осигури новите разписки, които да бъдат разпечатани от машините", смята той.

Депутатът е на мнение, че "Продължаваме промяната" и "Демократична България" са партии от едно тесто".

"Предложението за съвместното ни явяване на избори би било обединяващ ефект за център дясно. Това ще бъде тема на разговор, когато стане време за следващите избори", каза още той. 

По отношение на повишаването на минималната работа заплата Митев изрази становището си, че "единственият начин България да забогатее, е когато нивото на най-бедните се вдигне". Той изрази своята подкрепа за предложението на синдикатите заплащането да бъде увеличено по сектори. 

Гледайте целия разговор във видеото.