Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Бивш шеф на "Автомагистрали": НС симулира дейност, върнахме се назад в строежа на пътища

Десислава Христова подкрепи идеята магистралите да бъдат отдавани на концесия

21.12.2022 | 21:19 Редактор: Петя Кръстева

Не виждаме никакви стъпки напред по отношение на строежа на пътищата, вижда се с просто око, когато се разходим. Напредък няма, дори се върнахме назад - тази година "Автомагистрали" ще завърши с по-добра печалба, но това не се дължи на повече работа, а на фактурирането на стари неща поради липсата на действия по времето на Гроздан Караджов. Тогава беше най-лесно да не се прави нищо, а сега се компенсира. Това заяви бившият директор на "Автомагистрали" Десислава Христова в ефира на "Денят ON AIR.

Тя подкрепи идеята на служебния министър на регионалното развитие арх. Иван Шишков магистралите да бъдат отдавани на концесия.

"Идеята не е нова и не е невъзможна, но е интересно по какъв повод я лансира в момента. Вариант е, ако искаме дадена магистрала да се поддържа качествено, да изберем този, който би се справил най-добре", отбеляза гостът пред Bulgaria ON AIR. 

Според нея обаче нещата към момента не се случват по този начин. 

"Когато е даден "инхаус" на "Автомагистрали", виждаме в какво блато затънахме. Хората в парламента, които претендират да ни управляват, предлагат  законопроект за изменение и допълнение на Закона обществените поръчки. Това е неправилно,  те отиват от едната крайност в другата", подчерта Христова. 

Бившият директор на "Автомагистрали" е на мнение, че за времето, през което е бил на поста, арх. Шишков е трябвало да направи проверка с финансисти дали методиката за ценообразуване е спазвана. 

Тя коментира и казуса с неизплатените възнаграждения на пътните служители.

"Трябва да се плати нещо, което е направено. Къде отидоха прословутите проверки? Нали това беше причината да падне прочутата Четворна коалиция", категорична бе Христова, според която партиите си "прехвърлят топката" една на друга.

Тя обобщи, че проблемите в сектора не се коренят в това кой работи и кой не, а "кой задава тона за песен и как".

"Абсолютно всички проблеми идват от т.нар. ни власт. Парламентът симулира дейност - занимава ни с хартиената бюлетина. Когато спрат  да назначават марионетки по конкурсите за търговските дружества на страната за сметка на компетентни хора, тогава нещата ще се променят ", заключи  Христова.

Гледайте целия разговор във видеото.