Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30 часа
още

Рибарски: Никой от нас не работи за режима на Путин, дерогацията на руския петрол има ефект

"Най-високите цени на газа бяха август и септември", каза депутатът от "Продължаваме промяната"

21.12.2022 | 20:42 Редактор: Искра Ангелова

Има ли коалиция "Лукойл" в 48 НС?

"Определено не смятам, че някой от нас работи за режима на Путин. Подкрепихме предложението на ДПС по дерогацията на нефт и предложението на "Демократична България" за особения управител при ситуация, която изисква управление в рафинерията. Те ще бъдат разгледани на второ четене. Излиза, че рафинерията е работила на загуба, но сега и благодарение на дерогацията, която извоюва редовният кабинет, започват да се плащат печалбите. Тя се отчита в България", каза депутатът Радослав Рибарски от "Продължаваме промяната" в студиото на "Денят ON AIR".

Той припомни, че досега разликите са отивали в чуждестранни фирми.

"Накрая на 2021 г. ще видим дали ще се сбъдне прогнозата за 700 млн. данък за следващата година. Но вече имаме и регламент за т.нар. свръхпечалби - 33% от печалбите трябва да отиват във фонд компенсиране за повишените разходи за електроенергия и горива. А дерогацията има очаквания ефект - горивата започват да намаляват, последните месеци осезателно се наблюдава", допълни Рибарски в ефира на Bulgaria ON AIR.

И поясни, че България запазва вноса на руски нефт до 2024 г. и остава единствено опцията за износ на горива към Украйна.

"Това трябва да доведе до достатъчно насищане на вътрешния пазар на горива, което пък трябва да доведе и до по-ниски цени. Отделно са и вноските от свръхпечалбите. А по отношение на Чирен - има ясен график на нагнетяване. Там работят добри експерти, те ни успокоиха, че няма никакви притеснения за периода на нагнетяване, но упреците продължаваха. Най-високите цени на газа бяха август и септември. Тогава са нагнетени най-големите количества. В края на юли количествата в Чирен са 42%", подчерта народният представител.

По думите му след това те достигат до 85-86%.

"Напълно нормално е зимните месеци да се потребява повече газ. Търсените количества се увеличават, това ще доведе до повишаване на цените. Договорът с "Газпром" изтича в края на годината, подадени са всички изискуеми по договор графици за доставка на природен газ, така че "Булгаргаз" е изпълнила задълженията си по договор", категоричен е Радослав Рибарски.

Според него хората са уморени от избори и очакват редовен кабинет: "Не обсъждаме имена на министри, а само приоритетите, които сме ги заложили.

Гледайте целия разговор във видеото.