Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30 часа
още

Противоконституционен ли е законът за военната ни помощ за Украйна?

"Решението за Шенген беше неоснователно", каза проф. Пламен Панайотов

16.12.2022 | 20:42 Редактор: Искра Ангелова

Ветото може да бъде наложено без съответния закон да е противоконституционен. А що се отнася до закона, с който е ратифициран договорът за предоставяне на военна помощ за Украйна, на мен не ми е известно да има основание за противоконституционност, тъй като когато става дума за деликатна информация, която представлява държавна тайна, има специален режим. Ако същият е спазен - то не бива и да става дума за противоконституционност. Това каза бившият вицепремиер и ръководител на катедра наказателно-правни науки в СУ проф. Пламен Панайотов в студиото на "Денят ON AIR".

Според него няма пречка всеки един от народните представители да види какво представлява списъка с оръжията, които изпращаме.

"Политическите сили, които ни връщат към възможността да се гласува и с хартиена бюлетина, виждат възможност да получат повече гласове на предстоящи избори. И тъй като всички се държат като в предизборна кампания, това беше извадено и на преден план като едва ли най-съществения законопроект, който трябва да бъде разгледан в настоящия състав на Народното събрание. Струва ми се, че голямото мнозинство от българи сме наясно, че повечето политически субекти не излизат извън личните интереси на техните ръководства", допълни проф. Панайотов в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите нито една от политическите партии не е готова на саможертва.

"Няма никаква пречка нещата да се казват с истинските им имена. И ако човек желае да направи определени структурни и организационни реформи, в това число и в съдебната власт - трябва да излезе публично и да го каже, а не да прикриваме това желание", категоричен е бившият вицепремиер.

А Планът за възстановяване проф. Панайотов коментира така: "Понякога такива ангажименти от името на България се поемат, за да се реализира личен интерес на един или друг политик пред нашите партньори от ЕС и НАТО. След като се задължи държавата с нещо такова, тук започваме да се чудим как да изпълним този ангажимент, защото често пъти такъв ангажимент е в противоречие."

Той смята, че на този хал, защото професионализмът не е водещ критерий.

"Решението за Шенген беше неоснователно от страна и на Нидерландия, и на Австрия. А що се отнася до върховенство на закона - ние трябва да разберем, че провеждането на това върховенство зависи преди всичко от нас. То предполага почтеност и професионализъм", добави проф. Пламен Панайотов.

Гледайте целия разговор във видеото.