Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Владислав Панев: Пътят към съставянето на кабинет е тесен, трябват реформи

"Трябва да имаме стабилен бюджет, който да бъде с нисък дефицит", каза още депутатът

14.12.2022 | 21:13 Редактор: Вяра Димова

Възможен вариант ли е правителство на малцинството? 

"Водим неформални разговори с "Продължаваме промяната" и списъкът от приоритети, които те публикуваха днес, е достатъчно ясен. Той е подобен на този от преди няколко седмици, когато обсъдихме възможността да се направи кабинет на малцинството с втория мандат. Тук включваме не Изборния кодекс да излезе от зала, а да бъде прието ветото на президента", заяви съпредседателят на "Демократична България" Владислав Панев в студиото на "Денят ON AIR".

Депутатът изтъкна, че в ГЕРБ се чува думата само на Бойко Борисов и каза, че не очаква промяна в мнението на ГЕРБ относно президентското вето. Според него е добре да има нов бюджет.

"Трябва да имаме достатъчно стабилен бюджет, който да бъде с нисък дефицит. "Продължаваме промяната" също говорят за дефицит до 3%. Искаме да им видими сметките, да проверим доколко това е реално според разходите, които предлагат", коментира Панев пред Bulgaria ON AIR.

Гостът смята, че "пътят към съставянето на кабинет и одобрението му от парламентарно мнозинство е тесен и той би бил реализиран само ако парламентът се захване с реформаторска дейност"

"Тоест мнозинство в парламента през следващата седмица-две и добри ключови законопроекти, които биха позволили на България да излезе по-силна от кризата", допълни депутатът от "Демократична България".

Той е на мнение, че не е от значение какво предлага ГЕРБ - в случая експертен кабинет.

"Ние от предизборната кампания говорим, че имаме три приоритета. Вижда се, че и ГЕРБ и останалите партии от хартиената коалиция, не им е приоритет реформата на администрацията и конкурентоспособността на икономиката", смята Панев.

Депутатът не вижда опасност в увеличението на минималната работна заплата.

"Много хора, които се водят на минимална работна заплата, получават пари в плик. Не съм убеден, че това няма да е мярка за изсветляване на икономиката. Бързото нарастване на минималната заплата може да доведе и до увеличение на безработицата в някои региони", обобщи гостът.

Гледайте целия разговор във видеото.