Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30 часа
още

Д-р Брънзалов: Да не искаш да се състави правителство, трябва да си или анархист, или глупав

Вакуумът във властта и дълбоката криза водят до противоречия между НЗОК и БЛС, заяви той

05.12.2022 | 21:08 Редактор: Ирена Бакърджиева

"Убеден съм, че проф. Габровски е еродиран човек с добри контакти. Няма политически ангажименти, но този човек решава да носи кръста за създаване на правителство, когато на България ѝ е изключително необходимо. Редовно пращаме 240 народни представители в сграда, на която пише: Съединението прави силата. Нека да седнат да помислят, защото в момента, за да не искаш да се състави правителство, трябва да си или анархист, или глупав. България има неистова нужда от съставяне на правителство, защото вакуумът във властта води само до негативни последствия", заяви зам.-председателят на БЛС - д-р Николай Брънзалов  в студиото на "Денят ON AIR".

Той обясни, че вакуумът във властта и дълбоката криза довеждат до противоречия, които не могат да се решат, защото става дума за нарушаване на закона -  на бюджета за НЗОК.

"Във времето държахме много мостове. Тези неприятности не беше времето да ги поставяме на масата, но решихме, че вече е дошъл този момент, защото на нас документи, които касаят начина на работа на всички български лекари и специалисти по здравни грижи, се подхвърлят само за подпис", посочи гостът пред Bulgaria ON AIR.

"Този документ показва откъде тръгна големият конфликт. Към 30 септември трябва да се направи равносметка как върви усвояването на средства от колегите, които работят и евентуално да се предприемат мерки, ако сме ги надвишили. Естествено ще се намалят цените, защото това е бюджет и ние трябва да влезем в него, но ако не успеем, трябва да има някакъв вариант, в който да се разберем. Здравната каса казва винаги, че плаща за дейности", обясни гостът и даде пример с двете вписани бебета на документа.

Той призовава да се прави разлика между реалния преглед на лекаря с анамнеза и статус и между самото вкарване на преглед в системата. Д-р Брънзалов е категоричен, че не съществува конструктивен диалог и че се подават документи само за подпис.

"Нито един проблем на колегите по специалности по бордовете не фигурира като решен. Имаме проблем. Не казваме, че каквото ние заявим, това е правилното, но нека, след като заявим проблем, двете страни в договорен процес да направят така, че той да бъде решен, защото страда ли лекарят, страда и пациентът", отбеляза д-р Брънзалов.

Той подчерта, че парламентарните групи са запознати и топката е в тях .

"Трябва да запознаем българското общество, което ще страда от тези неща, не защото лекарите не искат да помагат, а защото им се слагат стопери. Всички районни колеги на БЛС искат оставката на проф. Салчев и на д-р Златанов, който е шеф на надзора на Здравната каса. Ние като лекари до този момент доста време стискахме зъби и разбирахме ситуацията", заключи гостът.

Ще се стигне ли до съставяне на редовно правителство?

Да - още с първия мандат на ГЕРБ-СДС.
15%
Да - с мандата на "Продължаваме промяната".
3%
Да, но чак с третия мандат за съставяне на кабинет.
8%
Не, със сигурност отиваме на предсрочни избори.
44%
Вече не ме интересува, политиците тотално ме разочароваха.
31%
Общо 3072 гласа

Гледайте видеото с целия разговор.