Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30 часа
още

Милен Велчев: Унизително ще е да останем единствените недопуснати в Шенген

По думите му вътрешнополитическите противоречия също допринасят за негативния резултат

05.12.2022 | 20:33 Редактор: Ирена Бакърджиева

"Експертите винаги работят с подкрепата на политическите партии, така че независимо дали са непартийни експерти или ярки партийни личности, основното е политическата воля на тези партии, които подкрепят правителството и гласуват неговия бюджет и гласуват "против" на вот на недоверие. Няма значение експертността или политическата обвързаност, стига да се ползва правителство с подкрепа. За проф. Габровски едва ли ще се намери някой, който да каже лоша дума, тъй като той се е доказал в своята област", заяви бившият министър на финансите Милен Велчев в студиото на "Денят ON AIR".

Според него всяко социологическо проучване ще покаже, че хората се интересуват най-вече от инфлацията, как тя влияе на доходите им и развитието на икономическа криза.

"Много е тъжно, ако наистина се случи това негативно развитие за влизане в Шенген. Още по-унизително би било, ако останем единствената страна, която не се допуска в Шенген, не че трябва да сме вързани за Румъния цял живот", коментира гостът пред Bulgaria ON AIR.

По думите му вътрешнополитическите противоречия също допринасят за негативния резултат, защото се създава впечатление, че партиите, които са в опозиция, се опитват да подлеят вода и да изкарат управляващите, че са сгрешили, отколкото да се постигне резултат като държава.

"Оптимист съм, че можем да се поздравим след година с влизане в Еврозоната, но това няма да се случи просто така, необходимо е обединение на тези политически сили. Ясно е, че има политически сили, които са против влизането в Еврозоната, но при нас се показа, че те са в доста ограничено малцинство. Оттук нататък е много важно правителството да си постави за приоритет влизането в Еврозоната и президентът да говори активно за този наш приоритет, а политическите сили, които показаха положителната си позиция, да не спират със своята политическа подкрепа по казуса", посочи Велчев.

Неговото впечатление е, че позицията на БНБ е силно подкрепяща инициативата за скорошно влизане в Еврозоната. Според него не е редно, когато се е оформило единно становище на БНБ, да се изразява лично мнение.

"Правилният път е да се продължи работата, стъпвайки върху параметрите от бюджета за тази година, без да се внася истински нов проектобюджет за 2023 г., защото не е добра идея да се гласува в този парламент при липсата на управляващо мнозинство, което ще изпълнява бюджета, защото основният риск е, че ще се случи, както веднъж вече, в навечерието на предстоящи избори партиите да започнат да се конкурират кой ще бъде по-щедър с чужди пари", отбеляза гостът.

Той смята, че за всяко едно нещо могат да се намерят пари, но те ще са за сметка на друго. И бе категоричен, че законът ясно е казал кой има право да решава за размера на минималната заплата - това е изпълнителната власт. С решение НС да нарушава вече действащ закон и да изземва правомощията на Министерския съвет, му се струва най-малкото нередно.

Ще се стигне ли до съставяне на редовно правителство?

Да - още с първия мандат на ГЕРБ-СДС.
15%
Да - с мандата на "Продължаваме промяната".
3%
Да, но чак с третия мандат за съставяне на кабинет.
8%
Не, със сигурност отиваме на предсрочни избори.
44%
Вече не ме интересува, политиците тотално ме разочароваха.
31%
Общо 3072 гласа

Гледайте целия разговор във видеото.

1
0 rate up comment rate down comment 0
бг смешки 2
преди 2 месеца
този го видехме 2001ва 2005та Сигнализирай за неуместен коментар