fallback

Манолов: Има сбъркано финансиране на институциите, Пеканов е двигател на глупостите

Президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов прогнозира протест на миньорите

07.11.2022 | 20:13 Автор: Искра Ангелова

Има ли риск, ако влезем в следващата година с 1/12 от бюджета за тази?

"Естествено, че това крие рискове. Противно на това, което говори министърът на труда и социалната политика. Естествено, той няма какво друго да говори, след като е част от тази група хора, които са решили така да става. Бюджетът е философия, той не е една торба пари, в която бъркаш и вадиш", каза президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов в студиото на "Денят ON AIR".

Според него политическите партии ще се надцакват в полето на стиснатостта.

"В ситуация, в която няма ясно изразена доминираща политическа воля, може всичко да се случи. Действащият бюджет е разчетен по друго време и при друга инфлация. Вече се случват други неща, вече всичко струва много повече, отколкото когато е струвало, когато е писан този бюджет. Както в този, така и в предишни бюджети, са допуснати поредица от грешки по отношение на второстепенни разпоредители с бюджетни средства, което може да бъде лесно направено. Ако продължим с тази 1/12 този порок ще продължи", допълни Манолов в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите му има тежко и сбъркано финансиране на институции, а като пример посочи НСИ, Националната агенция по геодезия, АПИ, Агенцията по вписванията, Автомобилната инспекция.

"Става дума за смешни пари - едва ли ще бъдат прехвърлени 50 млн. лв. След като държавата може да си позволи над 500 млн. за украинските бежанци, би трябвало 50 млн. лв. да са джобни за решаването на проблем, от който зависи изцяло функционирането на държавата. Над 200 млн. от парите за бежанците са наш принос, но не е въпросът за бежанците", поясни президентът на КТ "Подкрепа".

Той припомни, че ръстът в цените на някои продукти вече е над 50-100%.

"Не е сега моментът да се гонят фискални показатели и да стягаме коланите. Искаме среща с президента, към момента трудно си напасваме програмите. Не ни е отказана, точно обратното. Съгласен е да се види с нас. Има да говорим за много сериозни неща - както за доходите, така и за идиотиите, които се вършат в енергетиката. Миньорите от "Мини Марица-изток" поканиха вицепремиера Пеканов, който се занимава и е основен двигател на глупостите, които се вършат с Плана за възстановяване и устойчивост", добави Димитър Манолов.

Гостът добави, че министър Пеканов е отказал срещата и смята, че може и да се стигне до протести.

"Има хора, които не си дават сметка какво вършат и заради мижава европейска кариера да съсипем държавата - нещо, с което категорично не съм съгласен. Министърът не само мълчи, но и си върви в неговата посока. Това двуличие и лицемерие е потресаващо. Когато става дума за две, три държави - те могат да правят каквото си искат, а нас да ни карат да вършим глупостите, от които те са се отказали", възмути се Манолов.

Президентът на КТ "Подкрепа" добави, че от Плана за възстановяване има твърде малко неща, които реално са за държавата.

"В сегашната ситуация българската енергетика произвежда много повече пари, които не си е правила сметката, че ще произведе, отколкото ще получи по този План за възстановяване. Електроенергията, произведена в АЕЦ "Козлодуй" за малко повече от половина година, ще даде повече средства, отколкото Планът. Да затриеш 30-40% от енергетиката си заради нечии приумици - трябва да си болен мозък", каза още той.

Гледайте целия разговор във видеото. 

fallback
Още от Денят ON AIR
fallback