ЕК отпуска на България 1,37 млрд. евро по Плана за възстановяване

Планът ще бъде подкрепен с 5,7 милиарда евро под формата на безвъзмездни средства

07.11.2022 | 13:30 Редактор: Тодор Петров
ЕК отпуска на България 1,37 млрд. евро по Плана за възстановяване

Европейската комисия даде положителна предварителна оценка на искането на България за отпускане на безвъзмездни средства в размер на 1,37 милиарда евро по линия на Механизма за възстановяване и устойчивост (МВУ), който е ключовият инструмент в основата на NextGenerationEU, съобщиха от ЕК.

На 31 август 2022 г. България представи на Комисията искане за плащане въз основа на постигането на 22 ключови етапа и цели, избрани в Решението за изпълнение на Съвета за първата вноска.

Те обхващат реформи и инвестиции в областта на образованието, интелигентната промишленост, неутралността по отношение на климата, цифровата свързаност, устойчивия транспорт и пътната безопасност, правосъдието, борбата с прането на пари, социалното приобщаване, здравеопазването и системата за одит и контрол, свързана с Механизма за възстановяване и устойчивост.

С искането си българските власти предоставиха подробни и изчерпателни данни, доказващи изпълнението на 22-та ключови етапа и цели. Комисията направи задълбочена оценка на тази информация, преди да представи своята положителна предварителна оценка на искането за плащане.

Българският план за възстановяване и устойчивост включва широк набор от мерки за инвестиции и реформи в дванадесет тематични компонента. Планът ще бъде подкрепен с 5,7 милиарда евро под формата на безвъзмездни средства.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

1
0 rate up comment rate down comment 0
Много добре!
преди 6 месеца
Чудесно, но не са безвъзмездни средствата. Сигнализирай за неуместен коментар