Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Експерт по отбрана: България да сключи договори за своето превъоръжаване

"Социалните разходи са по-важни за партии в изборен цикъл", смята Георги Цветков

28.10.2022 | 21:10 Редактор: Петя Кръстева

Латвия обвини България в предателство заради отказа ѝ да изпрати оръжия на Украйна.

Поведението на България не е предателство към НАТО. То вреди на самата България. Много пъти се говореше за националния интерес не е след края на войната да останем в изолация и да бъдем позиционирана като една от двете страни в Европа, които не се оказали помощ за Украйна, и съответно да подкопае собствената си сигурност. Това заяви експертът по сигурност и отбрана доц. Георги Цветков в ефира на "Денят ON AIR".

По думите му, "ако демонстрираме готовност за участие в общите усилия, не можем да очакваме утре всички автоматично да застанат на наша страна, в случай на собствен проблем.

"Най-бързо можем да изпратим на Украйна снаряди и то количества, които са в резервите на българската армия. Другият въпрос е малко по-сложен, тъй като се изисква вземането на политическо решение. Ясно е, че не разполагаме със сериозно въоръжение, а също и че техническото състояние не е особено добро", подчерта той. 

Според доц. Цветков "България час по-скоро трябва да сключи договори за своето собствено превъоръжаване".

В студиото на Bulgaria ON AIR експертът подчерта, че страната може да кандидатства за кредити за модернизиране на армията и отговори на притесненията на част от депутатите, че средствата в бюджета трябва да бъдат използвани не са въоръжаване, а за повишаване на пенсиите. 

"Двете неща не могат да бъдат сравнявани. Това, което беше казано - че тези 3 млрд. лева ще са необходими за българските пенсионери през тази зима, е пълна лъжа", констатира той. 

Доц. Цветков обобщи, че "социалните разходи са по-важни за партии в изборен цикъл".

"Наясно сме, че ако българската армия бъде с въоръжение на 50 години, тя е небоеспособна. Тогава защо просто не я разпуснат? Никой няма да поеме такава отговорност, но никой не иска да поеме такава и за програмата за превъоръжаване", заключи той.

Гледайте целия разговор във видеото.