fallback

Маргаритов: Некомпетентно изказване на министъра на икономиката, КЗП не може да регулира цените

"В момента хората очакват защита, но тя не може да бъде повсеместна", заяви бившият директор на Комисията

28.10.2022 | 20:27 Автор: Искра Ангелова

Руши ли се институцията КЗП?

"С колегата Иван Френкев излязохме с една позиция, тя беше предизвикана от издаващо некомпетентност изказване на актуалния министър на икономиката и индустрията, че видите ли КЗП е била ползвана за политически пиар, защото извършвала проверки в определени посоки. Това са несериозни неща, тотално непознаване на начина, по който се провежда политиката за потребителска защита", каза бившият ръководител на КЗП. Димитър Маргаритов в студиото на предаването "Денят ON AIR.

Той признава, че по времето, когато той е бил начело на КЗП, целта е била чрез редица кампании и послания да се разбере, че такава институция има и защитава правата на потребителите.

"Превенцията и диалогът са изключително важни моменти, а целта е - колкото се може повече проверки, толкова по-малко нарушения. Точно това, което министърът каза, че било пример, че институцията не работи. Такива абсурди трябва да бъдат препятствани моментално с позиции, каквито изразихме и ние - показахме числа", допълни Маргаритов в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите му в момента хората очакват защита, но тя не може да бъде повсеместна.

"Комисията няма функции да регулира цените и да влияе на ценообразуването. Винаги съм изразявал мнение, че трябва да има фиксирани цени, когато сме в ситуация на крайна необходимост в икономическия смисъл. В този момент, колкото и да е трудно, трябва да се предложат законодателни мерки, с които да започне програма, която да има за цел да защити хората от повишаващите се ежедневно цени на всякакъв тип продукти", категоричен е той.

И даде пример с райския газ: "Когато има воля - закон може да се приеме и в рамките на 3 дни. Да се седне и да се обсъди, да се извадят на преден план съответните продукти, да се види кои от тях най-сериозно рефлектират в малката и голямата потребителска кошница. Механизмът за контрол да бъде възложен на КЗП".

Той добави, че се нуждаем от редовно правителство.

Гледайте целия разговор във видеото.

fallback
Още от Денят ON AIR
fallback