Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30 часа
още

Пътен експерт: МВР е задръстено от наказателни постановления, патрулите трябва да са в трафика и да респектират

Пешеходната пътека не е свещена и да се мятат на нея, коментира Георги Гълъбов

14.10.2022 | 21:07 Редактор: Елеонора Танева

Пореден нелеп инцидент отне живот, 19-годишно момиче беше пометено от камион на пешеходна пътека в София и загина на място.

"Призовавам да се изчака анализ на ПТП-то, за да стане ясно какво се е случило. Инцидентът и мястото са ми познати. Там се намира един от най-големите паркове в София. Това също е много притеснително, защото в хубаво време ходят и много деца. Надявам се на бързи, качествени процесуално следствени действия и да разберем какво се е случило", заяви експертът от Института по пътна безопасност Георги Гълъбов в студиото на "Денят ON AIR". 

Той коментира абсурдността на това полицаи да следят физически за превишаване на скоростта, вместо това да се прави от камери на пътя. По думите му по-голям респект сред шофьорите биха имали патрулките, които са част от трафика.

"Ние принуждаваме нормални патрули, които би трябвало в движението да дисциплинират, да стоят ежедневно в двете посоки на бул. "Черни връх" например, това са полицаи, които не са на пътя. В България има остър дефицит на всякакъв вид кадри. Блокираме човешкия ресурс, който е факторът действащ превантивно на пътя", заяви Гълъбов пред Bulgaria ON AIR.

Очерта като проблем събираемостта на глобите, а не размерът им.

"МВР е задръстено с наказателни постановления, които не се връчват, електрони фишове, които не стигат. Една част от тях са отменени от съда, защото са негодни, неграмотни. Става въпрос за един порочен кръг", отбеляза гостът. 

Той призова пешеходците за бдителност, когато пресичат на пешеходни пътеки и да не разчитат на това, че са с предимство.

"Най-често пострадалите при инциденти на пешеходни пътеки са деца, които в последния момент тръгват да бягат. И с 30 км/ч - пак можеш да го удариш. Възпитанието също е важно - да не обясняваме непрестанно, че пешеходната пътека е свещена и да се мятат на нея", призова Гълъбов. 

Той отбеляза, че по закон при 5 и повече наказателни постановления за превишена скорост шофьорската книжка би трябвало да се отнема за определен период от време, но не знае за такъв случай.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК