Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Овчаров: Обсъдени доставки не означава договорени, не съм оптимист за след 1 октомври

Загубите от прекратените доставки от "Газпром" за последните 3 месеца са 543 млн. лв., изчисли бившият енергиен министър

30.09.2022 | 20:35 Редактор: Елеонора Танева
Овчаров: Обсъдени доставки не означава договорени, не съм оптимист за след 1 октомври

Президентите на България и Азербайджан говориха за удвояване на доставките на газ за страната ни и за Европа.

"Това че са ги обсъдили, не значи, че са ги договорили. Преди 15-20 години имаше много интересен проект за транзитиране на газ от "Набуко" - трябваше по него да минават по 30 млрд. куб. метра. САЩ го подкрепяха отвсякъде, тогава бях министър и през месец идваше делегация от Азербайджан и ме убеждаваха. Тя не е държава, която има безкрайни количества, тя не е "Газпром". Не мога да обсъждам идеите на хора, които мислят, че започват от тях. Това се неща, отдавна обсъдени и преценени, сега мислят, че се открили топлата вода наново", коментира бившият енергиен министър Румен Овчаров в студиото на "Денят ON AIR". 

Той изрази мнение, че Азербайджан продава газ от Русия, освен ако страната не е открила нови находища.

"Аз съм съгласен да имаме зависимост от Арезбайджан, ако получаваме газа на цена от 35 евро за мегаватчас, ми е супер да съм така зависим. Цената от "Газпром" можеше да бъде такава, ако пред 2 години не бяхме променили формулата, по която изчислявахме природния газ", убеден е енергийният експерт.

Овчаров не е оптимист, че след 1 октомври ситуацията за страната ни ще бъде много по-добра. 

"Какво да промениш, като нямаш допълнителни количества, какво променяш с една тръба, запълнена на една трета? Ще се потупат по рамото утре. Трети път ще го открият интерконектора - Бойко го откри, Кирил го открива, сега и Румен Радев ще го открива", заяви Овчаров пред Bulgaria ON AIR.

Той изчисли, че загубите от прекратените доставки от "Газпром" за последните 3 месеца са 543 млн. лв.

И беше категоричен - не е време да се търсят и преговаря за дългосрочни договори за доставки на газ, защото цената няма да бъде изгодна. 

"Нещо добро, което чувам - най-после Европа се загрижи за свръхпечалбите на енергийните дружества. В България българските политици са загрижени точно за тези енергийни дружества, които наистина са големи и има свръхпечалби. Най-после ЕС каза - ще въведем такъв допълнителен данък", каза още Овчаров.

Убеден е, че газ за топлофикациите ще има, а ако наистина се въведе таван на електроенергията от 180 евро за мегаватачас,  това ще изгодно за българските потребители, ще позволи и въглищните централи да работят.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК