Азербайджан обеща: Ще има допълнителни количества газ за България

"Газовата връзка с Гърция променя енергийната карта на Европа", заяви Румен Радев

30.09.2022 | 14:00 Редактор: Ирена Бакърджиева

Ден, преди да бъде официално открита газовата връзка с Гърция утре, по която ще потече азерският газ, президентът на Азербайджан - Илхам Алиев, пристигна на официално посещение у нас. Той вече се срещна с колегата си Румен Радев.

Газовата връзка с Гърция променя енергийната карта на Европа. Това коментира президентът Румен Радев след срещата си Илхам Алиев. България ще подпише меморандум с 4 страни - Румъния, Унгария и Словакия, като чрез това междуситемните газови оператори ще могат по-лесно да доставят и трансферират газ.

"Тази връзка, която ще даде възможност за първи път да получаваме реално газ от Азербайджан, променя решително енергийната карта на Европа. Тя надхвърля далеч измеренията на един инфраструктурен проект, защото е мощен катализатор за развитие на потенциала на икономическото сътрудничество в целия наш регион. По-важното е, че тази връзка затвърждава нашето стратегическо партньорство и тя е в резултат на един ангажимент, поет от президента Алиев повече от десетилетие и на сключено споразумение между нашите страни", заяви Радев.

"Ще предприемем допълнителни мерки в енергийната сфера. Азерският газ пристига в България. Днес отново обсъдихме допълнителни количества азерски газ за България, може да видите при настоящи условия спешността, с която реагирахме, за да повишим производството на газ за нашите партньори. Интерконекторът ще повиши енергийната сигурност на Европа. Въз основа на подписания меморандум ще удвоим доставките на газ за Европа", посочи Алиев.

След 2 часа КЕВР трябва да подпише последните 3 решения, с които регулаторът завършва цялостното си участие в българо-гръцкия газов интерконектор Комотини - Стара Загора.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК