След пускането на интерконектора: По-изгоден газ и без руски монопол

Президентът на Азербайджан Илхам Алиев обеща удвояване на доставките за България и Европа

30.09.2022 | 18:53 Редактор: Теодора Патронова

Ден преди газовата връзка с Гърция да бъде официално открита, президентът на Азербайджан Илхам Алиев пристигна на официално посещение у нас. Той обеща удвояване на доставките на газ за България и Европа. С пускането на интерконектора България къса с монопола на руски газ.

След пускането на интерконектора Комотини - Стара Загора, България ще получава годишно по 1 милиард кубични метра азерски природен газ годишно на по-изгодни цени. 

"Тази връзка, която ще даде възможност за първи път да получаваме реално газ от Азербайджан, променя решително енергийната карта на Европа", изтъкна президентът Румен Радев.

Капацитетът на интерконектора е 3 милиарда кубични метра годишно, от тях България е резервирала 1 милиард и 570 милиона кубични метра, останалите количества ще бъдат предоставени на други компании. Което съвпада и с постъпилото предложение от междусистемните газови оператори на България, Румъния, Унгария и Словакия да транзитират допълнителните количества газ.

"Да можем да пренасяме веднага допълнителните количества газ от Азeрбайджан към Европа, използвайки интегрираните газопреносни мрежи на тези четири държави и така газът да достига много по-бързо, много по-евтино до Централна и Западна Европа", изтъкна Радев.

Азербайджнският президент Илхам Илиев обеща по-големи количества газ, не само за България, но и за Европа.

"Ще предприемем допълнителни мерки в енергийната сфера. Интерконекторът ще повиши енергийната сигурност на Европа", отбеляза той.

А Комисията за енергийно и водно регулиране издаде и последните разрешителни за интерконектора с Гърция. Пускането на тръбата ще рефлектира директно върху цената, като за октомври се очаква да падне с над 100 лева за мегаватчас.

"Цената ще бъде под 240 лева на мегаватчас, това се дължи преди всичко на въвеждането в действие на интерконектора. С него се слага край на възможността България да бъде обект на монополни доставки на природен газ. Това е началото на реалната диверсификация за страната ни", подчерта председателят на КЕВР Иван Иванов.

Президентите Радев и Алиев са обсъдили възможността големите фирми, които са на газ у нас, да преговарят за директни доставки на азерски газ. Ще се разгледа и възможността България да получава газ срещу предоставянето на електроенергия за Азербайджан.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК