fallback

Адвокат: Сериозните такси спират хората да си търсят правата в съда

"Гражданските съдилища в големите градове работят изключително бавно", поясни Христо Расташки

29.09.2022 | 21:20 Автор: Петя Кръстева

Ще стане ли достъпно правораздаването?

"Има достъп до правораздаване, но той си има съответната цена. За всеки иск има съответна държавна такса, за всяка жалба - също, а отделно се заплащат и юридическите услуги. Положителното при наказателните постановления е, че при тях няма такси. Такива обаче има при административните. На първа инстанция те не са големи, но следва да бъдат заплатени, в противен случай делото се прекратява. На втора инстанция имаме едни доста по-сериозни такси, които не всеки може да си позволи. Съответно интересът на гражданите пада", заяви адвокатът Христо Расташки в ефира на "Денят ON AIR".

По думите му законопроектът, който предвижда отпадане или облекчаване на подобен тип такси, ще улесни хората да търсят правата си и ще се повиши доверието към правосъдната система.

Расташки подчерта, че когато става дума за нелоялни търговци, е добре първо да се обърнем към Комисията за защита на потребителите, тъй като по този начин бихме могли да получим безплатна помощ.

"Големият проблем в момента е, че гражданските съдилища в столицата и другите големи градове работят изключително бавно. Един дребен казус за закупен продукт може да се точи около една година", поясни той. 

Адвокатът поясни пред Bulgaria ON AIR, че ограниченията, въведени с цел ограничаване на разпространението на Ковид-19, са "събрали гражданското общество" и то вече може да "противодейства на недомислени заповеди".

Расташки обобщи, че в големите градове има много дела и съдиите не успяват да смогнат, откъдето идва и постоянното забавяне. В малките градове пък няма голяма заетост. Поради тази причина той предлага да бъде увеличен броят на заетите, което обаче изисква по-сериозен бюджет.

"Съдът и прокуратурата са консервативни органи, много е трудно да се правят промени, защото всички те биват атакувани на всички възможни инстанции - все пак там всички са юристи. Съответно нещата се движат много бавно", заключи той.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от Денят ON AIR
fallback