Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Адвокат: Сериозните такси спират хората да си търсят правата в съда

"Гражданските съдилища в големите градове работят изключително бавно", поясни Христо Расташки

29.09.2022 | 21:20 Редактор: Петя Кръстева

Ще стане ли достъпно правораздаването?

"Има достъп до правораздаване, но той си има съответната цена. За всеки иск има съответна държавна такса, за всяка жалба - също, а отделно се заплащат и юридическите услуги. Положителното при наказателните постановления е, че при тях няма такси. Такива обаче има при административните. На първа инстанция те не са големи, но следва да бъдат заплатени, в противен случай делото се прекратява. На втора инстанция имаме едни доста по-сериозни такси, които не всеки може да си позволи. Съответно интересът на гражданите пада", заяви адвокатът Христо Расташки в ефира на "Денят ON AIR".

По думите му законопроектът, който предвижда отпадане или облекчаване на подобен тип такси, ще улесни хората да търсят правата си и ще се повиши доверието към правосъдната система.

Расташки подчерта, че когато става дума за нелоялни търговци, е добре първо да се обърнем към Комисията за защита на потребителите, тъй като по този начин бихме могли да получим безплатна помощ.

"Големият проблем в момента е, че гражданските съдилища в столицата и другите големи градове работят изключително бавно. Един дребен казус за закупен продукт може да се точи около една година", поясни той. 

Адвокатът поясни пред Bulgaria ON AIR, че ограниченията, въведени с цел ограничаване на разпространението на Ковид-19, са "събрали гражданското общество" и то вече може да "противодейства на недомислени заповеди".

Расташки обобщи, че в големите градове има много дела и съдиите не успяват да смогнат, откъдето идва и постоянното забавяне. В малките градове пък няма голяма заетост. Поради тази причина той предлага да бъде увеличен броят на заетите, което обаче изисква по-сериозен бюджет.

"Съдът и прокуратурата са консервативни органи, много е трудно да се правят промени, защото всички те биват атакувани на всички възможни инстанции - все пак там всички са юристи. Съответно нещата се движат много бавно", заключи той.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК