Петков и Василев обещаха правосъдие за "провалените политици на прехода"

Получили са сигнал за злоупотреба с одита на проекти за милиони евросредства

19.09.2022 | 12:29 Редактор: Тодор Петров
Петков и Василев обещаха правосъдие за

Лидерите на "Продължаваме промяната" - Кирил Петков и Асен Василев, обявиха днес, че европейски проекти за милиарди са подбирани за одит еднолично от дългогодишен кадър на ГЕРБ и Борисов

"При нас дойде сигнал за злоупотреба с одита на проекти за милиони евросредства. Този сигнал е свързан само с евросредства, което означава, че може да бъде разследван от работеща антикорупционна комисия и Европейската прокуратура", обяви бившият премиер Кирил Петков. 

Той уточни, че става въпрос за евросредства, които са се раздавали в годините на управлението на ГЕРБ. Двамата с Асен Василев дадоха брифинг пред затвора в София.

Според Асен Василев след изборите трябва да има истинска прокуратура.

"Лаура Кьовеши за тези 6 месеца, през които работи Европейската прокуратура, направи една осъдителна присъда, а нашата няма нито една за корупция по високите етажи на властта", настоя той.

Относно ареста на лидера на ГЕРБ, Василев коментира, че са били предадени над 400 страници доказателства.

"И там са записани свидетелски показания как Васил Божков е влизал в кабинета на министъра на финансите с евро и пури и е излизал без тях. Всичко това отиде при прокуратурата и тя каза - няма данните за престъпления и няма да разследваме", посочи Василев.

Той отсече, че в България трябва да има истинска антикорупционна комисия, а Кирил Петков добави, че законът за нея за бъде един от първите в новия парламент.

"Провалените политици от прехода имат план да върнат България назад, но вместо това ще получат правосъдие", закани се бившият премиер.

Асен Василев разкри подробности около схемата, за която "Продължаваме промяната" подготвя сигнал до Европрокуратурата.

"Отстранихме Добринка Михайлова от длъжността ѝ в агенцията именно заради разкритията около роднинския проект в Хасково. Според новите данни, които получихме, се оказва, че години наред проектите, които се одитират от ЕК преди изплащане на парите по европейските програми, са подбирани лично от нея. Това е нарушение, защото според критериите на ЕК, одитите следва да обхващат случайно избрана извадка от всички проекти. За целта по време на управлението на Бойко Борисов държавата инвестира в специален софтуер на стойност близо 800 000 лева без ДДС. Вместо него обаче Добринка Михайлова използва известния сайт random.org, който дава възможност резултатите да се манипулират без проследимост", коментира той. 

По тази схема ЕК без проблем възстановява парите, разпределени към избраните получатели на финансиране - като фамилията на Делян Добрев в Хасково, твърдят от "Продължаваме промяната".

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК