Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Експерт: Имаме свръхпроизводство на електроенергия, няма как да не продаваме

"Пети и Шести блок на АЕЦ "Козлодуй" работят с различни типове гориво", каза проф. Георги Касчиев

16.09.2022 | 21:00 Редактор: Искра Ангелова

Има ли АЕЦ "Козлодуй" запас от гориво?

"Пети и Шести блок работят с различни типове гориво. Шести блок e с по-модернизирана версия на руско гориво, а за Пети блок има натрупан запас и за следващото презареждане, той може да работи до пролетта на 2024 година. Направена е заявка за още една доставка на гориво от руската страна, която е под въпрос", каза ядреният физик и енергиен експерт проф. Георги Касчиев в студиото на "Денят ON AIR".

Той поясни, че за него кандидат за доставчик е американска компания.

"Още от 2019 година по договор е поръчано да се направят над 40 анализа, които да потвърдят, че използването на това гориво в смесена активна зона ще протече без рискове и е безопасно. Тези анализи са в ход, те се предават на централата. След това трябва да бъдат приети и утвърдени от нея, и накрая да бъдат одобрени от Агенцията за ядрено регулиране, тя трябва да издаде лиценз. Но е съмнително дали времето ще стигне, защото първоначално беше предвидено тази смяна да стане 2025 година, след това се направиха опити да се ускори с една година", допълни Касчиев в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите му в Шести блок има запас за още 6 презареждания.

"Има договореност с руската страна за още няколко зареждания, до седем. Тази година трябва да бъдат доставени още две партиди ядрено гориво за шести блок. Проблемът засега е, че нивото на река Дунав е много ниско, трябва да се вдигне значително, за да може да се достави, както и да се осъществи транспортът", коментира ядреният физик.

Според проф. Георги Касчиев потенциален доставчик за този вид гориво за Шести блок е френската компания "Фраматом".

Попитан дали може да спрем да изнасяме ток, той отговори: Ние имаме свръхпроизводство на електроенергия, поради което износът е нараснал с около 15% в сравнение с миналата година. Ние винаги сме изнасяли електроенергия. Въпросът може да се реши с компенсации, нека да си тече износът, защото това е печелившо.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
владимир
преди 1 година
Поканете представител на АЕЦ Козлодуй който, ще ви даде обективна информация, а не дедо гошо който е решил да вземе едни парички в допълнение на пенсииката за да плещи :) Сигнализирай за неуместен коментар