Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Калфин: Преговори с "Газпром" не са решение, липсват управленски идеи

Доходите се вдигнаха, но инфлацията беше много по-голяма от тях и ги изяде, заяви бившият вицепремиер

15.09.2022 | 21:00 Редактор: Тодор Петров

Бившият вицепремиер и бивш външен и социален министър Ивайло Калфин заяви в предаването "Денят ON AIR", че понякога се отклоняваме от реалностите в стремежа си към увеличаване на доходите на хората.

"Фиксирането само върху доходите тази година беше добър урок. Доходите се вдигнаха, инфлацията беше много по-голяма от тях и ги изяде. Намаля покупателната способност на хората и се увеличи броят на тези в бедност или риск от бедност", подчерта той.

Калфин посочи един от проблемите в предизборната кампания. Лично на него му липсват идеите за бъдещото управление. Раздават се шамари и се обещава Луната, отбеляза гостът на Bulgaria ON AIR.

"Никой не отрича, че в момента са свръхвисоки печалбите на всеки, който произвежда енергия. Да не забравяме, че зелената енергия беше субсидирана и няма период, в който да е била на загуба. В Европа цените на електроенегията са свързани с цените на газа, защото газът се използва за производство на енергия. В България нещата са по много различен начин. Всеки друг източник на енергия трупа огромни печалби. Очакванията на бизнеса и гражданите са държавата магически да намери средства и да ги компенсира. По-добре като политика е да се ограничат част от печалбите", смята Калфин.

Той сподели, че е бил противник на преговорите с "Газпром" за възобновяване на доставките, но добави, че са добър вариант, защото всички щели да се убедят, че това не е решение.

"Най-вероятно "Газпром" няма да реши да ни доставя газ. Още по-вероятно е да използва България за показателен пример какво може да направи. Това с осъждането идва допълнително и тук някои министри започнаха да приказват неща, които не е добре, защото утре ще ги видим в аргументите на "Газпром" в съда", каза още бившият вицепремиер. 

Калфин не вижда сигурност, която може да дойде спрямо доставките на газ. А големият шанс на страната ни бил, че у нас се използва сравнително малко газ.

"Ако се окаже, че зимата няма достатъчно газ, независимо каква е цената, очевидно отказът на служебното правителство от договорени доставки е бил проблематичен. Ако се компенсира и се окаже, че държавата има газ за цяла зима, тогава не е било толкова фатално това", коментира гостът.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК