Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30 часа
още

Каква сума е необходима за качествена реформа в образователната система?

"650 лв. за дете в детската градина за една година са недостатъчни, а трябва да станат 810 лв.", каза Янка Такева

15.09.2022 | 20:40 Редактор: Ваня Кузманова

Достатъчно реформирана ли е образователната ни система?

"Всеки ден нещо се случва в образованието, реформира се, усъвършенства се. Новите изисквания към образованието наложиха въвеждането на дълбочинна трансформация. Имаме толкова хубави неща, които се случват в системата, но, за съжаление, за тях не се говори", заяви председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева в студиото на "Денят ON AIR".

По думите ѝ в деня на откриването на новата учебна година допълнителните часове по български език и математика били необходими по няколко причини. 

"Едната от тях е, че имаме на 2100 училища, които имат една паралелка 5, 6 и 7 клас, и учителите не можеха да си изпълнят норматива", каза тя. 

"При втората актуализация на бюджета синдикатът на българските учители, заедно с нашата конфедерация, защитихме 150 млн. допълнително - 37 млн. от тях бяха насочени към подпомагане на издръжката на училищата и 28 млн. за издръжката на детските градини. Безспорно при тези цени на електро- и топлоносителите ще имаме проблеми. Затова ние разработихме меморандум, където настояваме правителството да отпусне допълнително 50 млн. за издръжката до края на тази календарна година и тези 50 млн. да бъдат прехвърлени като част от бюджета за 2023 година", заяви Такева пред Bulgaria ON AIR

Тя изтъкна, че с министерско постановление още от юни са отпуснати 28 млн. лв. за закупуване на учебниците от 1 до 7 клас. "650 лв. за дете в детската градина за една година са недостатъчни, а трябва да станат 810 лв.", каза тя.

И заключи, че увеличението на учителските заплати трябва да бъде такова, каквото се одобри от всички политически партии. 

"На специалностите, за които липсват учители, държавата трябва да поеме тяхната семестриална такса", завърши Такева. 

Гледайте целия разговор във видеото. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК