Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30 часа
още

Историк: Политическият ни елит предаде паметта ни в Македония за пари

"РСМ се държи нагло, дори албанският премиер Еди Рама ни държи тон", твърди д-р Войн Божинов

07.09.2022 | 21:15 Редактор: Петя Кръстева

Опозицията в Република Северна Македония предлага референдум за прекратяване на Договора за добросъседство с България.

"Подобно предложение изглежда като част от борбата за власт в РСМ, нищо друго. ВМРО-ДПМНЕ се опитват да се доберат до управлението. Проблемът е, че това отново ще бъде за наша сметка. Една кампания за подобен референдум ще бъде силно антибългарска", заяви историкът от Българската академия на науките (БАН) д-р Войн Божинов в ефира на "Денят ON AIR".

"Допуснахме РСМ до преговори с ЕС - допуснахме вълка в кошарата и сега ще се чудим как да направим, така че да не ни изяде агнетата. Нашият политически елит е мекушав и веднага се подаде на натиска от Запад. Тепърва антибългарската кампания ще преживее още едно завъртане на колелото с викове, крясъци и истерии", коментира той.

По думите му никой от българските политици не би имал куража да се противопостави на Брюксел и да наложи вето на решението за приемане на РСМ в ЕС

"Ако се тръгне срещу Брюксел, няма да има пари по Плана за възстановяване и няма да могат да произвеждат батерийки. Нашият политически елит предаде нашата историческа памет в Македония за пари", категоричен бе д-р Божинов.

Според него навсякъде в историческата ни наука има соросоиди, които са поставили "българската историческа наука под административен ботуш".

"РСМ се държи нагло, дори албанският премиер Еди Рама ни държи тон. Оставаме с впечатление, че сме изоставени от своите политици", категоричен бе той за Bulgaria ON AIR.

Д-р Божинов обобщи, че в новата история на българите им се налага да избират между по-малката злина. 

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
2 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 1 година
Тази журналистка е минала покрай журналистиката. А пък интервюираният е ултра-националист. Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 година
24.06.2022 ДЕН НА ПОЗОРА И НАЦИОНАЛНОТО ПРЕДАТЕЛСТВО НА ГЕРБ-СДС,ПП,ДБ,ДПС !!! Сигнализирай за неуместен коментар