Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Акад. Григоров: Трябва Закон за доброволчеството, уволняват хора за "самоотлъчка"

Българинът отново доказа, че е готов да бъде съпричастен, добър, готов на саможертва, подчерта председателят на БЧК

06.09.2022 | 21:17 Редактор: Елеонора Танева

Стотици доброволци се включиха в подпомагане на засегнатите от водния Ад хора в Карловско. Първи на помощ се отзоваха от БЧК и "Пожарната".

"Отново се получи един феномен - в душата на българина е останало нещо наследено от предците ни - да бъде съпричастен, добър, готов на саможертва. Българинът е готов да забрави политическите си пристрастия, напрежението, да се обедини и помага. Хората на ген. Николов и БЧК бяха на първа линия. Десетки неправителствени организации, хора пътуват, без някой да ги е заставил. Сърцето на българина е голямо и добро", коментира председателят на БЧК акад. Христо Григоров в студиото на "Денят ON AIR".

Той използва повода, за да припомни, че от 25 г. се чака Закон за доброволчеството и там е ролята на държавата. 

"Този закон в продължение на години се прехвърля като горещ картоф от правителство на правителство. Всички са усмихнати на избори, но практиката показва - искаш ли нещо да не стане, направи комисия и го дай на нея", заяви акад. Григоров пред Bulgaria ON AIR.

Той даде пример с обучен доброволец, който е помагал няколко дни след потопа в Аспарухово и е бил уволнен от работодателя си, заради "самоотлъчване от работа".

"В Закона за бедствията има регламентиран начин за авариен екип на общините, но екипите на БЧК не са включени. Един такъв закон регламентира взаимоотношенията работодател - работник, които не са в полза на работодателя. Доброволците спасяват човешки живот. Може ли човек, който спасява човешки живот да бъде уволнен, защото се бил отлъчил?", не скри възмущението си председателят на БЧК.

Акад. Григоров даде пример с Германия, където обучените доброволци имат застраховка от държавата.

Гледайте видеото с целия разговор.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК