Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30 часа
още

Историк: След 1944 г. БКП обявява, че има македонско население, което няма общо с българите

"Тази позиция не само се отстоява, ами се налага и с репресии в българския край", твърди проф. Даниел Вачков

03.08.2022 | 21:22 Редактор: Ирена Бакърджиева

Македонският синдром и България – какво пише за страната ни в таен доклад на ЦРУ от 1971 г.

"Ние сме в една сериозна политическа криза, която се съчетава и със сериозна икономическа международна криза. Много от нещата са извън нашия контрол. Това не означава, че ние трябва да стоим и да чакаме международното решение на кризите и да се възползваме от това. В българската история политическите кризи не са се отразявали никак добре на икономическото развитие", заяви историкът проф. Даниел Вачков в студиото на "Денят ON AIR".

Според него когато едно общество или цялостно една международна обстановка е в криза, ролята на лидерите е от огромно значение. Той смята, че в ситуацията, в която се намира, България силно се нуждае от лидери, но тя не може да ги създаде. Освен това, имаме голям проблем с липса на обществено доверие.

"За съжаление, през последните 20 и повече години постоянно имаше огромни очаквания към някакви хора като лидери, месии и прекомерните очаквания към тях, без те да имат достатъчно лидерски качества, доведоха до ужасни разочарования. От началото на века досега имаме най-малко двама политици, явили се с ореола на месии. Първо беше Симеон Сакскобургготски, след това се появи Бойко Борисов", каза историкът пред Bulgaria ON AIR.

На въпроса глупав ли е българският народ, че търси постоянно месии, той отговори, че е по-глупав от другите народи, които живеят в демокрация.

"Българският народ живее в демокрация, следователно от неговото решение зависи кой ще го управлява. Когато не гласуват повече от половината, това означава, че априорно те нямат никакво доверие към никого и ние виждаме, че няма как да се появи лидер", твърди Вачков.

По думите му за няколко години имаме няколко служебни правителства, където ролята на президента е водеща, следователно това е сериозна криза на доверието и криза на парламентарната демокрация.

За тайния доклад историкът коментира, че отразява доста остър проблем, който съществува между България и Югославия.

"От 60-те години БКП започва много остро да поставя въпроса за Македония. Факт е, че след 1944 година Българската комунистическа партия заема една антиисторическа и националнопредателска позиция, обявявайки, че има македонско население, което няма общо с българите. Това е официална позиция, тя не само се отстоява, ами се налага и с репресии в българския край. Началото на 60-те години се решава, че трябва да се сложи край на този курс на абсолютно националнопредателска позиция спрямо Македония. България започва да повдига своите претенции за Македония, заявявайки, че това население е българско", казва гостът.

Той добави, че проблемът е, че макар и Югославия да е комунистическа държава, в доклада се вижда, че тя е по-предпочитана от България в очите на ЦРУ. Според него страната ни се разглежда като абсолютен сателит на Москва. По думите му докладът не носи никакви исторически аргументи и не може да бъде поднесен в Комисията.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК