Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Проданов: Чистките от страна на служебния кабинет са ниски страсти и реваншизъм

Бившият министър на туризма е доволен, че Илин Добрев поема поста, защото са работили добре заедно

03.08.2022 | 20:29 Редактор: Теодора Патронова

Очакват ли в БСП още тежки удари от Радев? 

"Защо започва с чистки служебният кабинет и то на кадри от БСП трябва да ги питате тях и президента Радев, който БСП два пъти избра за президент. Това е нищо повече от ниски страсти и реваншизъм", каза бившият министър на туризма Христо Проданов в "Денят ON AIR".

Той не е очаквал такова отношение от Радев и смята, че трябва да мисли по-държавнически. Според него е възможно да се подготвят компромати срещу БСП преди изборите, но не вижда проблем, защото има документи и всичко може да се докаже черно на бяло. 

"В устава на партията е записано, че който участва в правителство от името на БСП, трябва да получи санкция от Националния съвет. Те не са получили такава санкция, така че в момента са представители на себе си. Тук става въпрос за морал и благоприличие. Става въпрос за това, че ти си бил дълги години депутат или представител в други различни форми на властта от тази партия, да отидеш пред Националния съвет и да кажеш, че искаш да си в служебното правителство", коментира Проданов кадрите от БСП в служебния кабинет.

Той подчерта, че президентът трябва да спазва това, което пише в Конституцията - да бъде обединител на нацията, да не заема явно или скрито страната на една или друга политическа партия. По думите му това, което започва служебното правителство, не дава добри сигнали, но те решават как да се държат. Гостът подчерта пред Bulgaria ON AIR, че не е коректно как Радев се е обърнал срещу "Продължаваме промяната" и това е показател за слаба преценка и късо политическо виждане.

"С Илин Димитров работихме добре, така че аз в тази връзка съм доволен, че той поема поста министър на туризма, защото до голяма степен е запознат с това, което се случваше, и ще следва основните коалиционни рамки, които бяхме маркирали. Това е полезно за туризма и ще бъде продължено от него", съобщи Проданов. 

Той обясни, че в Министерството на туризма голям ресурс отнема работата с бежанците и изплащането на помощи на хотелиерите. Гостът обобщи, че е важно да се подреди кампанията за предстоящия зимен сезон, да има обединение на бранша и да бъде създаден гаранционен фонд. Той изтъкна, че сезонът ще бъде по-добър от миналогодишния, но няма да може да се достигнат нивата от предпандемичната 2019 г.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК