Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30 часа
още

Ще състави ли БСП кабинет и защо Радев предпочете социалистите пред ДБ?

Политологът Борислав Ангелов и пиар експертът Нидал Алгафари коментираха ходовете на президента и партиите

18.07.2022 | 21:30 Редактор: Ирена Бакърджиева

Има ли шанс БСП да състави кабинет в този парламент?

"За мен няма изненада, че президентът даде мандата на БСП. Президентът обикновено има навика да го дава на третата политическа формация. В случая обаче третата заяви ясно, че няма да прави правителство и съвсем естествено той го даде на БСП", каза политологът Борислав Ангелов в студиото на "Денят ON AIR".

От своя страна пиар експертът Нидал Алгафари сподели, че е бил изненадан.

"Надявах се, че президентът ще направи всичко по силите си, за да си измие петната, които ги е насложил върху образа си и образа на институцията в Запада, защото го смятат за човек, който иска да избута цяла България от другата страна на "желязната завеса" при русофилите. Смятах, че ще направи жест към ДБ, за да покаже, че е за евроатлантизма, но той го даде на БСП. Когато го даваш на БСП, трябва да видиш какви са техните основни тези, които имат в момента в политиката, за да се спре на тях. Господин Радев даде по този начин много ясен знак, че отива в тази посока и иска държавата да отиде в нея", заяви той пред Bulgaria ON AIR.

Ангелов смята, че големият проблем не е дали "Продължаваме промяната" и ИТН ще намерят общ език, а дали ще съумее мандатоносителят да намери някакъв мост между тях.

"Когато се говори за национални интереси, се говори с всички. В момента, в който се каже "но" или започнеш да правиш изключения, започваш да не си национално отговорен", твърди Алгафари.

Политологът допълни, че в политиката няма как да не правиш компромиси и да не търсиш консенсус. Той коментира още, че зимата ще бъде тежка не само заради цялата геополитическа обстановка.

"Когато търсиш вот на недоверие, когато тръгнеш да сваляш председател на парламент, трябва да имаш ясно разписани стъпки какво следва, да покажеш, че имаш реалната алтернатива, а ние в момента нямаме. Има я като заявка, но тя не се вижда. Не виждаме формулата, която може да се излъчи като правителство. Искаме да си експериментираме с държавата, така не се управлява. Рискуваме да имаме служебно правителство, което не може да управлява дългосрочно. То не е за стратегически решения, не носи никаква политическа отговорност. Ковид кризата и тя идва. И да искаш да инвестираш в държава като България, то няма как да се случи през служебно правителство", заяви Ангелов.

Според Алгафари алтернативата е онази линия, която се очертава в световен мащаб - или си за цивилизования свят, или си за Русия. По тази линия трябвало да се подредят всички партии.

"Ако искаме да отвратим българския избирател, то трябва да съставим правителство по натиска отвън", смята Ангелов.

А Алгафари твърди, че ако мандатът беше отишъл в ДБ, е имало по-голям шанс да се състави кабинет, защото са показали, че ще търсят някакви варианти и ще са малко по-диалогични.

"Сега играта на г-жа Нинова трябва да е вълшебна, да е брилянтна. Ще ѝ е изключително трудно, защото тя има проблеми в собствената си партия и когато се прави някакво мнозинство, никога не знаеш в кой момент няма да решат, че именно защото тя е взела мандата, нейните хора в партията няма да ѝ погодят номер", каза още той.

Ангелов, от своя страна коментира, че големината на самите парламентарни групи е много важна. Все пак ДБ е създала 3 формации. Според него много често се вижда, че по дадени въпроси тя трудно намира и взема решения и те първо трябва да намерят консенсуса вътре в себе си, за да могат да вървят напред и да се случат нещата.

На въпрос дали от "Продължаваме промяната" искат избори, Алгафари отговори, че е логично да се напънат с всичките възможности, които имат в този момент да направят така, че да се отърват от тези, които са им като бетонени ботуши в езерото.

"На тях им се иска да се опитат да направят много добра кампания, с която да получат много добър резултат, който да им разреши възможността след това да правят коалиция не с 4 партии, а с 3", заяви той.

Според него твърдите ядра на ДПС, ГЕРБ и донякъде БСП ще са тези, които ще спечелят нещо от изборите.

"Това, което виждаме и това, което имаме като заявки, няма да се промени коренно и съставянето на правителство при предсрочни избори ще бъде много по-трудно, отколкото в момента", коментира Ангелов.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Хилда
преди 1 година
Дори Радев не можа да вземе толкова безотговорно решение и даде мандат на ДБ Сигнализирай за неуместен коментар