Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Калфин: Правителство с независими дипломати пада бързо

Бюджетът не трябва да зависи от изборите, заяви бившият вицепремиер

05.07.2022 | 20:40 Редактор: Теодора Патронова

"Правителство, което се държи не на политически партии, а на мнозинство от независими депутати, обикновено бързо пада. Не може да се похвали с големи успехи. Всяко гласуване ще бъде въпрос на натиск, пак ще започнат игри на кворума", коментира бившият вицепремиер Ивайло Калфин в предаването "Денят ON AIR".

Той не вижда голяма разлика между досегашното управление и това, което предлагат сега. По думите му премиерът ще бъде различен, но политическа разлика между Кирил Петков и Асен Василев няма. 

"Формално решението за изгонването на руските дипломат трябва да се комуникира от МВнР и то няма как да се скрие от своята отговорност. Разбира се, Министерството на външните работи не може да действа на своя глава, това става със знанието на премиера и по-широк кръг. Обясненията са много нелепи. Показва се, че има проблем с това как функционират институциите. Всички тези, които участват в тази сценка, би трябвало да носят отговорност", заяви Калфин пред Bulgaria ON AIR.

Гостът изтъкна, че тези, които са взели това решение, се крият зад някого. Според него това ни прави несериозни пред външния свят. Бившият вицепремиер добави, че няма ясна аргументация, процедурата е абсолютно объркана, а всички действащи лица се крият един зад друг - и в тази постановка България изглежда зле.

Калфин смята, че не късаме дипломатическите отношения с Русия, ако посолството се закрие, но отношенията се свеждат до доста ниско равнище.

"Аз одобрявам всичко, което се прави в социалната област, което повишава доходите на хората, особено, когато това е справедливо и е насочено към хората с най-ниски доходи. Това, което чета в медиите, е доста амбициозно. Това е поредният бюджет, който се приема в почти предизборна обстановка и всеки, чрез бюджета си, залага следващи участия в изборите. Това е лошо. Бюджетът не трябва да зависи от изборите", изтъкна Калфин. 

Той посочи, че когато пенсионната система се променя често, доверието и яснотата се губят. Бившият вицепремиер разясни, че не трябва да се увеличават само ниските пенсии, а където са ниски доходите - да се намеси социалната система. 

С какво са свързани най-големите ви притеснения в близко бъдеще?

С политическата криза в страната и задаващите се нови предсрочни избори.
16%
С войната в Украйна и евентуалното въвличане на други държави в конфликта.
27%
Със задаващата се лятна Ковид вълна и новите варианти на вируса.
4%
С галопиращите цени на стоките и услугите в България.
52%
С разрастващата се епидемия от маймунска шарка.
1%
Общо 4317 гласа

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК