Опорни хора

Събота от 18:30 часа
още

Румен Овчаров: Асен Василев не е нищо ново

Спряхме договора с „Газпром“, а 90% от Европа си купува руски газ, заяви бившият енергиен министър

04.07.2022 | 18:30 Редактор: Таня Харизанова

„Наистина ли мислите, че целият състав на Руското посолство се занимава с шпионаж в България? Какво точно шпионират в България? Какво търсят?“ Това каза в предаването „Опорни хора“ бившият енергиен министър Румен Овчаров по повод изгонването на 70 руски дипломати и продължи:

„Много ми е тъжно и изключително неприятно да водя този разговор, защото все пак става въпрос за интересите на България и когато виждаш как тези интереси по най- брутален, най- глупав начин се нарушават, ти даже нямаш идея как да реагираш. Този човек не разбра, че той има проблем не с руската посланичка. Той има проблем с една друга посланичка!

Чиито препоръки изпълнява абсолютно безпрекословно и без да помисли на чия държава е министър- председател. Точно така изпълни препоръката преди 3 месеца да спрат договора с „Газпром“. Защо го спряха? Има ли една разумна причина, поради която те спряха договора? Те го спряха! Както виждате, 90% от Европа си купува руски газ“, категоричен е Румен Овчаров.

Според енергийния експерт, политиката е професия като всяка. „Тя изисква подготовка, определени умения, знания. Не можеш да хванеш който и да е от улицата и да кажеш „О, ти си супер. Понеже си много симпатичен, пък и имаш някакъв курс в „Харвард“, я да те направя един министър-председател“, казва Овчаров.

По повод факта, че БСП подкрепи кабинета Петков, Румен Овчаров заяви: „Така е, подкрепихме, защото виждахме, че има ясна визия, че нещо ще се прави. В посока на разграждане на „модела ГЕРБ“. Сега това е мантрата, която повтаряме. Какво направиха те за разграждането на „модела ГЕРБ“? Прокуратурата ли смениха? Една акция, която просто не знаем Бойко Рашков как се върза срещу Бойко Борисов. Да, показа, че няма недосегаеми в България“.

На въпрос, ще подкрепи ли БСП кабинет с Асен Василев, Румен Овчаров отговори: „Засега Асен Василев се държи изключително адекватно. Рязката позиция по отношение на поведението на Кирил Петков беше възприета от българските граждани. БСП си върна част от загубения електорат, а това, че ще продължи преговорите, съвсем не значи, че ще подкрепи Асен Василев. Защото Асен Василев не е нищо ново. Той беше един от героите, които тотално объркаха всичко в енергетиката, защото Александър Николов беше човек без мнение, той изпълняваше това, което му кажеше Асен Василев. Така че прекратяването на договора с Газпром е изцяло на неговата сметка“.

За парите в енергетиката Румен Овчаров обясни: „Първо ги плаща българският потребител, а после вече се разпределят. Първо ги плащаме на международните търговци и второ, част от тях отиват и в джобовете на посредниците, за които сме говорили. Само че не забравяйте нещо, което е много важно! До края на месец май имаме над 5 милиарда MWh износ на електроенергия, сигурно вече са станали над 6. До края на годината ще станат 12. Като ги сложите по 200 евро на MWh си направете сметката, колко пари влизат в България!“

Целия разговор гледайте във видеото!