Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Коментар: Премиерът няма нужда да се оправдава за дипломатите, можем да ги експулсираме

Проф. Тодор Тагарев и Илия Лазаров не бяха на едно мнение относно войната

29.06.2022 | 21:06 Редактор: Ваня Кузманова

Какво да очакваме след изгонването на руските дипломати? 

"Тогава, когато има информация за неправомерна дейност на чужди дипломати на наша територия, ние сме в пълно право да експулсираме тези дипломати", посочи бившият министър на отбраната проф. Тодор Тагарев в студиото на "Денят ON AIR".

По думите на международния анализатор Илия Лазаров формално си е по указание зам.-министър или генерален директор да подпишат нотата. 

"Те са държавни органи, които следват определена процедура. Не е нужно да се обосновава, когато според Виенската конвенция се освободят определен брой дипломатически служители на друга държава. Премиерът може да вземе такова решение еднолично и не е нужно да се оправдава. Занаятчийската страна не е изпипана като аргументация", допълни експертът.

"В условия на война сме. Русия убива десетки хиляди цивилни. Старае се да засили разломите между обществата и държавите. Путин не се свeни дори да причини световен глад", каза проф. Тагарев. 

Мнението на Лазаров е, че България не е във война. 

"Ние имаме дипломатически отношения с Русия и в рамките на тези отношения можем да осъждаме агресията и действията на Путин. Това действие няма външнополитически характер. То има вътрешнополитически характер. Виждаме, че отиваме на избори. "Продължаваме промяната" има нужда от консолидация на десницата. Тя в момента измъква черджето под краката на "Демократична България". Има обаче един лош ефект, дават много хляб на "Възраждане", заяви международният експерт пред Bulgaria ON AIR.

Проф. Тагарев изтъкна, че Русия е употребила едно от най-мощните си оръжия - да спре доставките на природен газ. 

"С вдигането на ветото, за да могат Швеция и Финландия да се присъединят към НАТО, Ердоган успя да постигне своите цели. Може да има разногласия, но когато срещу нас има мощен агресор, те рязко се снишават и има общи решения. Не виждам към момента шанс Путин да успее да постигне целите си в Украйна. Той може в даден момент да обяви нещо частично като победа, разбирайки, че повече няма какво да постигне, но зависи на какво ще се съгласи Украйна. Цялата съвкупност от факти показват, че оръжията, които се произвеждат в нашите заводи, стигат до въоръжените сили на Украйна", заключи професорът. 

Гледайте целия разговор във видеото.

Ще успеят ли партиите да съставят нов кабинет в действащия парламент?

Категорично не! Едните нямат желание, другите нямат възможност - отиваме на избори.
61%
Да, партиите ще проявят разум и ще избегнем нови предсрочни избори.
11%
Не ме интересува изобщо! Отвратен съм от политиците ни, подиграват се с избирателите.
28%
Общо 3055 гласа

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК