Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30 часа
още

Парламентът е бойно поле, управлението буксува заради битката в коалицията?

Коментар на бившия зам.-председател на НС доц. Валери Жаблянов и Димитър Делчев от ДБГ

03.06.2022 | 20:50 Редактор: Жаклина Иванова

Войната в Украйна, бъдещето на бежанците, инфлацията и антикризисните мерки поставиха коалицията на кръстопът от кризи.

"Целият политически процес през миналата година, трите избора, които бяха проведени, могат да бъдат подведени под общия знаменател, че всички, които искаха някакъв вид промяна на управлението на ГЕРБ, очакваха и се заклеха пред българското общество, че ще изведат върховенството на закона като основен принцип за управлението на държавата. От това, което виждаме, не смятам, че това е станало", посочи бившият заместник-председател на НС доц. Валери Жаблянов в студиото на "Денят ON AIR".

Според него в момента парламентът е превърнат в бойно поле и посмешище, а НС - в неработеща институция.

"Това се разминава напълно с предизборните ангажименти и обещания. България продължава да се спуска по надолнището на институционалния хаос, липсата на правителствена програма за действие в различните ресори на изпълнителната власт, липсата на значими законодателни инициативи и проекти", смята доц. Жаблянов.

Димитър Делчев от "Движение България на гражданите" изрази мнението си, че управлението ще остане, ако има смисъл да съществува.

"Досега управлението буксува. За първите три месеца причината бе, че управляващите са нови, а за вторите - битката между коалиционните партньори. Разговорите за мафията са нещо различно от справянето с нея. Правителството има малко инструменти да се справи с "лошите". Видяхме какво стана с ареста на Борисов", каза той пред Bulgaria ON AIR.

"Правителството в момента натиска педала за едно важно нещо и това е откъсването на България от енергийната зависимост от Русия", подчерта Делчев.

Събеседниците коментираха и темата с украинските бежанци у нас.

"Редно е да отправим призив към украинците да дойдат у нас. Ние не сме с цветуща картина. Правителството направи нещо много важно в началото на тази криза  - уреди временната закрила бързо и лесно, така че сега всеки украинец, който дойде в България, се приравнява на български гражданин. Тези хора трябва да бъдат поканени, както навремето Меркел покани бежанците", заяви Делчев.

Доц. Жаблянов направи препратка към войната в Сирия, като акцентира върху различния подход на българските институции и партиите към бежанците.

"Преди години партиите се надпреварваха да строят здрави огради на границата. Бежанците от Близкия изток, Средна Азия и Северна Африка бяха затваряни в лагери, в които днешните бежанци не желаят да останат и 24 часа. Редно е специалистите да обяснят на какво се дължи разликата - дали на паспортите, цвета на очите и косата или нещо друго", завърши той.

Необходимо ли ни е еврото и кой трябва да реши за приемането му?

Час по-скоро трябва да приемем еврото, само правителството може да вземе експертно решение.
18%
Нямаме никаква нужда от еврото, ще търпим само негативни при влизане в еврозоната.
50%
Българските граждани трябва да решат чрез референдум дали и кога да въведем единната европейска валута.
23%
По-скоро трябва да го приемем, но по примера на Румъния да отложим с няколко години решението.
9%
Не мога да преценя.
1%
Общо 1404 гласа

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК