Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30 часа
още

Владислав Панев: Може да внасяме повече от 1 млрд. куб. м азерски газ

"Газпром" се доказа като ненадежден партньор, трябва да имаме алтернативи, смята депутатът от ДБ

02.06.2022 | 21:29 Редактор: Здравко Черкезов

КЕВР обяви по-ниски цени на природния газ от 1 юли и би трябвало да следва, че цената, по която се внася в България, е по-ниска. Това заяви депутатът от "Демократична България" Владислав Панев в студиото на "Денят ON AIR".

Панев очаква добри новини от Азербайджан, където министърът на енергетиката Александър Николов е на посещение.

"Интерконекторът е почти готов и техническата възможност за внос през него ще бъде налице съвсем скоро. Въпросът е дали ще внасяме дори повече от 1 млрд. куб. м от Азербайджан. Това е една трета от годишното ни потребление", посочи той в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите му е възможно България да договори 2 млрд. куб м азерски газ, но това зависи и от ангажиментите на Азербайджан към другите страни. 

"Вторият милиард не е ясно дали би бил на по-евтина цена, особено при положение, че търсенето на неруски газ в Европа е изключително голямо в момента. Дори тези, на които не им е спрян руският газ, най-вероятно търсят диверсификация. "Газпром" се доказа като ненадежден партньор и трябва да имаме достатъчно алтернативи", категоричен бе депутатът от ДБ.

Според него би било добра идея "Лукойл Нефтохим Бургас" да се облага за руския газ, който внася. "Цените няма да намелят заради това, че "Лукойл" купува руски газ, но ние можем да го обложим, за да дойде оттам отстъпката от 25 ст. на литър гориво", изтъкна Панев.

Инфлацията ни е доста над условията за влизане в еврозоната, но това може да се промени до март следващата година, стана ясно от думите му. 

"България трябва да е готова за това, защото иначе видяхме какво се случи с Южна Европа преди десетина години. Затова и ЕЦБ не може да отлепи от нулевите лихви, защото Южна Европа ще потъне съвсем", отбеляза съпредседателят на ПГ на ДБ в 47-ото Народно събрание.

Необходимо ли ни е еврото и кой трябва да реши за приемането му?

Час по-скоро трябва да приемем еврото, само правителството може да вземе експертно решение.
18%
Нямаме никаква нужда от еврото, ще търпим само негативни при влизане в еврозоната.
50%
Българските граждани трябва да решат чрез референдум дали и кога да въведем единната европейска валута.
23%
По-скоро трябва да го приемем, но по примера на Румъния да отложим с няколко години решението.
9%
Не мога да преценя.
1%
Общо 1404 гласа

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК