Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Социалист: Условията за украинците не са лоши, нека различаваме туризъм от бежанска криза

"От есента ни очакват много по-високи цени, затова трябва да намерим съответните буфери в бюджета", каза Вяра Емилова от БСП

01.06.2022 | 20:41 Редактор: Жаклина Иванова

Антиинфлационните мерки нажежават все повече обстановката сред обществото у нас. 

"Ние бяхме изненадани от бежанската криза. Направихме най-бързото и доброто, което можехме за момента. Възможното бе бежанците да бъдат настанени в хотели, защото те влизаха основно от "Дуранкулак". Най-близкото място, където можеха да бъдат настанени, бяха морските курорти. 40 лв. не се даваха на бежанците. Това бе мярка, насочена към бизнеса, която му даде глътка въздух", заяви Вяра Емилова от БСП в студиото на "Денят ON AIR".

Според нея е очевидно за всички, че е трудно да се вземе нещо, което веднъж е дадено.

"Тази мярка бе за 3 месеца. Беше казано, че след това ще се търсят възможности. Важно е за нас да защитим българския интерес. Условията в много бази са добри и са подходящи за майки с деца, за бежанци. Не всяка база е толкова лоша. Изкуствено се опитва да се ескалира този проблем", посочи социалистът пред Bulgaria ON AIR.

Важно е държавата да обясни на чужденците, че е до тях и ще направи всичко за нуждите им, категорична бе тя.

Емилова изрази мнение и за изслушването утре на вицепремиера Калина Константинова.

"Утре имаме заседание на нашата парламентарна група, когато ще уточним и въпросите, които ще бъдат зададени. Когато си на такъв пост, трябва внимателно да си служиш с думите, защото темата е чувствителна. Ние трябва да защитаваме българския интерес и да направим разлика между туризъм и бежанска криза", отбеляза гостът в студиото.

Относно протеста на бизнеса за социалните мерки тя уточни, че предстоят доста разговори.

"Към края на юни трябва да влезе в НС за обсъждане бюджетът. Труден е диалогът в коалицията. Въпреки всичко, намираме решения на проблемите", смята социалистът.

Емилова изтъкна, че животът на българските граждани е тежък, затова от БСП ще се борят за повече социални придобивки.

"Качват се цените на тока и на хранителните продукти. От есента ни очакват много по-високи цени, затова трябва да намерим съответните буфери в бюджета. Има няколко мерки, които са изключително важни и биха подпомогнали обикновения български гражданин", завърши събеседникът.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК