Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Кой стои зад българския вариант на "Магнитски" и мъртвороден проектозакон ли е?

Явор Нотев и Борис Ячев с критики към идеята на "Продължаваме промяната"

31.05.2022 | 21:10 Редактор: Теодора Патронова

Натрупа ли се критична маса напрежение в коалицията? 

"Имали сме проблеми в нашата коалиция, но подобно разминаване по основния въпрос как ще се управлява една държава, такова нещо сме нямали. Нашите коалиционни съвети обикновено са били свързани с решаването на конкретен проблем, а не с изчистване на политически противоречия. Нещо, което виждаме в момента", коментира лидерът на "Силна България" Борис Ячев в "Денят ON AIR".

Той изтъкна, че начинът, по който е създадена тази коалиция, е противоестествен. Ячев посочи, че правителството все още няма програма за управление. 

"Много лесно бих се присъединил към единодушната оценка на хора, които биха имали отношение към подобен закон като българския вариант на "Магнитски". Тя е отрицателна. Срещнахме изключително крайни квалификации. На мен ми се струва, че с такива думи не е посрещан никой проект за закон. Тези оценки са заслужени", коментира адвокат Явор Нотев

Той обърна внимание пред Bulgaria ON AIR, че няма как да има писан текст и зад него да не стои никой. Гостът поясни, че е хубаво да се чуят критиците. 

Ячев каза, че българският вариант на "Магнитски" е мъртвороден политически законов продукт, от който всички бягат от отговорност. 

"Защо борбата с корупцията, тази амбициозна задача, с която това правителство дойде на власт, остана на заден план? Защо този закон, така нареченият "Магнитски", стана приоритетен от реформата на антикорупционното законодателство? Защото може би чрез този закон е възможно да се реализира в много по-голяма степен разправа с външни и чужди врагове", заяви Ячев.

Нотев отбеляза, че същността му на юрист се бунтува срещу това да имаме пряко приложение на чужда управа у нас. Според Ячев има достатъчно закони, които могат да защитят националната сигурност от неправомерни мерки, които, ако се прилагат в цялата сила и ефективност, са достатъчна гаранция.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК