Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30 часа
още

Димитър Гърдев: Мина времето за диалог за РСМ

"Българското общество вече достатъчно ясно е заело своята позиция", заяви международният секретар на ИТН

31.05.2022 | 20:57 Редактор: Искра Ангелова

България ще ползва руски петрол до края на 2024.

"Когато става дума за хъб, това означава, че тук трябва да влизат от много страни много различни доставчици, в случая става въпрос за зърното. Спомням си, че това беше едно от нещата, които премиерът Кирил Петков, когато се върна от Киев, оповести, заедно с електроенергията, която трябваше да купим евтино. И за двете неща, за да не се случват, има някакви причини. И те може би са доста непреодолими", каза международният секретар на "Има такъв народ" Димитър Гърдев в студиото на "Денят ON AIR".

Той припомни, че в момента Украйна има излишък на електроенергия.

"Държавата има много големи мощности, АЕЦ "Запорожие" е на десето място по големина в целия свят, първа в Европа. Там няма как да се спре този процес, но някак си този ток не идва до нас. Започна износът на зърно от Украйна и той се случва чрез автотранспорт, но той не идва във Варна, отива в "Констанца". Затова също може би има причини, варненското пристанище не е толкова голямо и е плитко", допълни Гърдев в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите му се справяме трудно с бежанците - не толкова, защото България няма възможност, а защото настъпи летният сезон.

"Това, което имаме в момента, тези хора са много. Те са някъде около 105 хиляди. Трябва техническа група, ние може да не го осъзнаваме, но е факт. Имаме проблеми с едни действия, които бяха не толкова много добре прецизирани. Не трябва да се искат оставки", категоричен е международният секретар на ИТН.

Гостът смята, че причините за оставка могат да бъдат две.

"Причина за оставка може да бъде нетрайното справяне със задълженията. И другото - противопоставяне на основната линия, която е от коалиционното споразумение. А размяната на реплики също е диалог. Това е демокрацията, не би трябвало всички да бъдат строени в една редица и да изпълняват едни и съща позиция", подчерта Димитър Гърдев.

Попитан дали ще има диалог за позицията ни за РСМ, той отговори: "Не, няма да има. Ние имаме подписано коалиционно споразумение. Диалозите бяха тогава. Аз бях ръководител на групата на "Има такъв народ". И в самия документ бях единственият, който обърна внимание, че трябва да вземем предвид и обстановката в Украйна, и че ще ни сполети вълна от бежанци."

Според Гърдев българското общество вече достатъчно ясно е заело своята позиция.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК