Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

БХРА: Каквото зависеше от нас относно украинските бежанци, сме го направили

"Ако има такива, които не искат да напуснат, ще трябва да започнат да заплащат престоя си", изтъкна Бранимир Миланов

31.05.2022 | 18:48 Редактор: Теодора Патронова

Има ли хотели, в които има проблем с освобождаването от страна на украинските граждани, които не могат да останат там?

"Една част от украинските бежанци просто са се отказали да ползват услугата, защото това, което предлага държавата, не ги устройва. Доколкото знам са направени буферни зони в Слънчев бряг. Това са обаче палаткови лагери и общо взето неща, които за тези хора не са приемливи. Това, което зависеше от наша страна като Асоциация и като хотелиери, сме го направили", коментира зам.-председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Бранимир Миланов в предаването "Директно".

Той припомни, че още в началото на войната са предложили хотелите си за настаняване на бежанци, преди да има решение за подпомагане от страна на държавата. Според него това, което е взела като решение държавата, ще трябва да го изпълни, но положението е несигурно.

"Много малка част от хотелиерите и наши членове са се съгласили украинците да си доплащат за престой в хотела, поради простата причина, че такива договорки не е имало. А от друга страна една голяма част от самите украинци просто са напуснали хотелите. Ако има такива договорки, това са индивидуални случаи. Много малко хора са се настанили и си плащат", обясни Миланов пред Bulgaria ON AIR.

В отговор на въпроса кое е по-изгодно празна стая или такава с украински бежанци за 15 лв. на ден, той отговори, че 15 лв. не са по-изгодни, защото ще въвлекат в допълнителни разходи този, който ги е настанил.  

"Ако има такива украинци, които не искат да напуснат, просто те ще трябва да започнат да заплащат престоя си. Няма как да бъде по друг начин", изтъкна Миланов. 

Гледайте целия разговор във видеото.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК