Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30 часа
още

Гуцанов, БСП: Положителният баланс на страната е много висок, икономиката работи

"Не е нормално да кажем, че няма да водим диалог с "Газпром", посочи социалистът

19.05.2022 | 20:30 Редактор: Жаклина Иванова

Правителството представи пълен пакет от антиинфлационни мерки в подкрепа на гражданите и бизнеса. Мненията за него обаче са различни.

След ситуацията в Украйна положението в света стана драматично в икономическия сектор. Естествено, това се отразява върху всяко едно домакинство, семейство. Вдигаме пенсиите с малко над 20%. Над 2,1 млн. българи са пенсионери. Това са много хора, които са в едно изключително тежко състояние. И без това пенсиите са ниски в България през последните 25 г., поне с нещо да можем да помогнем на родителите ни. Това заяви Борислав Гуцанов от БСП в студиото на "Денят ON AIR".

От 1 октомври БСП иска да се направи преизчисляване на пенсиите, за да има по-голяма справедливост, отбеляза той.

По думите му в момента има няколко варианта, които се обсъждат, като има и съчетание между два, за "да се постигне това, което е най-изгодно за всеки пенсионер".

"Това, което в момента е спешно, бързо и трябва да стане, са тези 20%, за да се усети това от всеки пенсионер. Калкулирани са нещата колко ще струват, както и откъде ще дойдат средствата", подчерта социалистът.  

Гуцанов каза, че в момента положителният баланс на страната е много висок - износът е много голям, влизат много средства в държавния бюджет и икономиката работи.

"Още следващата седмица, най-вероятно, ще вкараме закон за облагане на свръхпечалбите в областта на енергетиката. Не може някой на гърба на тази криза да печели стотици милиони на месец и той да не бъде обложен с този данък. Това е и за частни, и за държавни енергийни дружества, както и за търговци на електроенергия", уточни събеседникът пред Bulgaria ON AIR.

От БСП считат, че нормалната печалба е около 15% и всичко останало трябва да бъде обложено с данък. И бизнесът, и домакинствата, и всяко едно семейство ще бъдат компенсирани, категоричен бе той.

Гуцанов коментира и нулевата ставка за хляба и хлебните продукти.

"Бяхме длъжни да направим тази стъпка. Цената на хляба би трябвало да се намали с 20%. Най-вероятно за една година ще действа тази мярка", обясни гостът в студиото.

За газа, който се очаква да дойде от САЩ, социалистът отбеляза, че България е длъжна да води преговори с всеки един доставчик на газ.  

"Не е нормално да кажем, че няма да водим диалог с "Газпром". Най-евтината и сигурна енергия в продължение на 40 години е идвала оттам. За страната е важно да има стабилни и сигурни доставки на възможно най-ниска цена", завърши Гуцанов.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК