Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Зам.-шефът на НС: Коалицията е стабилна, вече 5 месеца вземаме важните решения

"Продължаваме промяната" няма да промени своята позиция спрямо РСМ, категоричен е Мирослав Иванов

05.05.2022 | 20:51 Редактор: Здравко Черкезов

Коалицията "оцеля" след гласуването на военнотехническа помощ за Украйна. След него обаче съпредседателят на "Демократична България" (ДБ) Христо Иванов обяви, че ДБ "вдига червен флаг".

"Червеният флаг се вее от ден 1, но не от нас, а от опозиция, медии, общество... Със сигурност изказването на г-н Иванов не е към "Продължаваме промяната", може би той и парламентарната група на ДБ са леко афектирани от последните събития и някои директни атаки от колегите от ИТН. Но коалицията е стабилна, продължаваме напред и вече 5 месеца вземаме важните решения за страната", заяви депутатът от "Продължаваме промяната" и зам.-председател на Народното събрание Мирослав Иванов пред "Денят ON AIR".

Иванов обори и обвиненията на "Има такъв народ" (ИТН), че от "Продължаваме промяната" вземат решения самосиндикално.

"Не, всяка седмица се събира коалиционен съвет, в парламента се събираме в коалиционен съвет, така че диалог има, решенията се вземат след обсъждания и може би тези действия от колегите от ИТН - понякога са по-емоционални и по-импулсивно реагират. При тях е обострено чувството да не искат да правят компромиси", изтъкна зам.-председателят на НС пред Bulgaria ON AIR.

Иванов обясни спирането на руския газ към България с принципа от правото pacta sunt servanda – договорите трябва да се спазват.

"Газпром" без причина иска да измени условията, което, естествено, не е приемливо и не сме склонни да се съгласим с тези едностранни промени. Въпросът е дали "Газпром" ще изпълни своите задължения, на този етап – не", смята събеседникът на Ганиела Ангелова.

Депутатът от "Продължаваме промяната" подчерта, че взетото решение за "предприемане на мерки във връзка с войната в Украйна" е целесъобразно и отговаря на нуждите на Украйна. "Важно е да се отчете, че в крайна сметка коалицията успя да намери общ език, да сплотим позициите на БСП и ДБ", отбеляза още той.

По думите на Иванов позицията на "Продължаваме" промяната спрямо ветото върху РСМ няма да се промени. "Няма да променим своята позиция и тя е съобразена с националния интерес. Надявам се и тези спекулации да спрат. Г-н Петков многократно заяви, че ще се спазят гаранциите от декларацията на НС от 2019 г. и това, което бе постигнато като диалог в КСНС при президента", обясни зам.-председателят на НС.

Докога ще издържи управляващата коалиция?

Ще изкара пълния си мандат въпреки различията и трусовете.
9%
Ще се разпадне съвсем скоро и до няколко месеца отиваме на избори.
55%
Ще издържи до края на тази година, предсрочни избори ще има през 2023 г.
13%
И управляващите, и опозицията не искат избори - ще правят компромиси максимално дълго време.
23%
Общо 1906 гласа

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК