Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Проф. Тагарев: Русия губи по един батальон дневно, трябва незабавно да изпратим оръжие на Украйна

"Много хора осъзнаха, че Путин няма как да победи в тази война", каза бившият министър на отбраната

03.05.2022 | 20:27 Редактор: Искра Ангелова
Проф. Тагарев: Русия губи по един батальон дневно, трябва незабавно да изпратим оръжие на Украйна

Да очакваме ли България да предостави военна помощ за Украйна?

"Цялата тази дискусия се провежда в един контекст, в който е абсолютно ясно, че имаме една страна, която е агресор и преследва своите имперски намерения и иска да подчини друга страна, и да я завладее изцяло. Имаме жертва на тази агресия - един народ, който се бори за своята свобода и независимост. От първите дни на войната всички демократично мислещи хора взеха решение да помогнат всячески на Украйна", каза бившият министър на отбраната проф. Тодор Тагарев в студиото на "Денят ON AIR".

Той подчерта, че Украйна има нужда от определен вид помощ и нашата страна може да ѝ окаже такава.

"Трябва незабавно да предоставим военна помощ на Украйна, за да ѝ помогнем да се защити от тази агресия. Това, което аз очаквам, е да има решение на парламента. Това решение трябва да се достатъчно ясно и да не ограничава определени видове военно-техническа помощ. Г-жа Нинова много ясно е заявила своята позиция, тя не може да наруши волята на Народното събрание", добави проф. Тагарев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Като подчерта, че той би желал това решение да се вземе с открито гласуване.

"Трябва да е ясно кой къде седи. Стана ясно, че в България има много мощни интереси, които защитават интересите на Кремъл. Бих желал да разбера къде стоят нашите избраници и всеки един от тях. Това, което е най-важно за Украйна, са боеприпаси, основно артилерийски боеприпаси, снаряди за ракетни системи", поясни бившият министър на отбраната.

По думите му ние все още поддържаме самолетите Су-25.

"Г-жа Нинова заяви, че ние изпращаме въоръжение за 50-60 страни, сред които не фигурира Украйна. Не трябва да изключваме, че част от купувачите на това въоръжение го предоставят на въоръжените сили на Украйна", коментира проф. Тодор Тагарев.

А България никога не е произвеждала танкове.

"Загубили сме голяма част от капацитета да извършваме ремонтни дейности. Много е сложно да бъде транспортиран един танк или една бронирана машина с наземен транспорт. Но може да ремонтираме части. Краен вариант е да ремонтираме цели платформи", добави той.

И припомни, че Т-72 са танковете, които Полша и Чехия вече предоставиха на Украйна. Страната ни също разполага с такива танкове.

Според него коалицията ще оцелее и ще предоставим военна помощ на Украйна.

"Русия губи по един милитаризиран батальон дневно, самолети, хеликоптери. В последните седмици много свободно руски държавни ръководители и руските медиите говорят за използването на ядрено оръжие. Това е признак на слабост. Много хора осъзнаха, че Русия няма как да победи в тази война, която започна", категоричен е той.

Очаквайте видео с целия разговор.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 2
чужди интереси
преди 2 години
Проф. Тагарев, кой наряза ракетноте ни комплекси? Кой продаде или унищожи близо 3000 танка? Къде са самолетите ни? Като сте такъв натовец, грабвайте пушката и ... много здраве на Зеленски! Защо Турция не даде ракетите си C-400 , нали е верен член на НАТО? Съд за всички участвали в унищожаването на българското въоръжение и армия! Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 3
4019814
преди 2 години
Тагарев, като бивш министър останал достойнсво, но с пенсия бива да запази самообладание и с малкото си самоуважение! Небива да се излага като дребен журналист както го прави и неграмотното момче застанало начело на нашата държава. За информация един руски батальон е с численост от 650/800 до 1100/1300 човека. Вместо тези удостоени с държавни титли хора да се опитът да успокоят положението те допълнително разпалват страсти и страх!? Сигнализирай за неуместен коментар