Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30 часа
още

Стоян Сталев: Украйна е изкупителна жертва, едва ли е единственият обект на агресия

"Със сигурност Русия преследва различни цели с тази война", подчерта бившият външен министър

28.04.2022 | 20:55 Редактор: Жаклина Иванова

България ще ремонтира украинска военна техника, а Киев ще помогне на София с евтин ток. Това стана ясно след срещата на българския премиер Кирил Петков и украинския президент Володимир Зеленски.

Срещата бе полезна, беше правилно да отиде българска делегация в Украйна. Страната е изкупителна жертва на едни сложни дълги процеси на натрупано напрежение. Със сигурност Русия преследва различни цели с тази война и едва ли само Украйна е обект на агресия. Това каза бившият външен министър Стоян Сталев в студиото на "Денят ON AIR".

Според него България, както и ЕС, е сериозно засегната от войната.

"Важно е да се покаже основната солидарност на България към Украйна. Приели сме близо 100 хил. украински бежанци. Много от тях са на частна издръжка на български фирми или семейства. Даваме своя дял и през помощите, които ЕС оказва финансово на Украйна", коментира още той.

По думите му е трудно в момента да се говори какво е договорено между Петков и Зеленски, тъй като ситуацията е военна.

Сталев коментира пред Bulgaria ON AIR и възможността България да купува украински ток.

"Сега не е моментът да развиваме търговски отношения с Украйна. Поставя се основа за едно бъдеще, след като има мир, който да гарантира сигурно бъдеще за Киев", посочи още бившият външен министър.

Гостът в студиото е категоричен - в момента е изключително важно единството на ЕС и НАТО. А Русия вече няколко пъти е променила "целите си на войната", смята той.

"Целите на тази операция и обясненията за нея се менят с течение на времето. Говори се, че Русия иска да освободи завладените от САЩ народи. Говори се, че не трябва да има съюзи като ЕС и НАТО. Ясно личи желанието на Русия да каже, че волята на държавите членки на ЕС и НАТО няма никакво значение", отбеляза Сталев.  

Запитан дали има риск за България, той уточни: "Има риск за различни региони на Европа, затова единството е важно. България има изключително важно място в Югоизточния фланг на НАТО. Трябва да сме подготвени за различни военни действия".

Одобрявате ли кампанията на премиера и ще дарите ли пари за оръжия за Украйна?

Да, много добра инициатива! Вече дарих/ще даря една заплата за целта.
8%
Не, идеята е много лоша! Не е работа на гражданите да събират пари за оръжия за чужда държава.
86%
Със смесени чувства съм след предложението, но няма да даря пари за оръжия за Украйна.
6%
Общо 5184 гласа

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК