fallback

Ивайло Мирчев: Нека не бъдем страхливци и да пратим оръжия на Украйна

"Не става дума за "червени линии", а за принципната основа, на която тази коалиция съществува", подчерта той

21.04.2022 | 20:14 Автор: Жаклина Иванова

Стабилността на коалицията: Кои са "червените линии" на "Демократична България"?

"Не става дума за "червени линии", а за принципната основа, на която тази коалиция съществува. Ако ние не можем да се договорим, дори за нещо подобно, възниква въпросът какъв е смисълът на съществуването на тази коалиция. Надявам се, във вторник, когато има председателски съвет на коалицията,  да бъде решена темата с военната помощ за Украйна", посочи Ивайло Мирчев от "Демократична България" в студиото на "Денят ON AIR".

По думите му ДБ не поставя ултиматуми по отношение на изпращането на въоръжаването на Украйна.

"Важно е да знаем какво се случи вчера на Външната комисия. Там представителите на БСП, ИТН и "Продължаваме промяната" гласуваха срещу изпращането на военна помощ. Това е доста знаково за нас. Умерен оптимист съм за вторник. Темата е изключително важна", изтъкна Мирчев.

Гостът в студиото припомни и думите на външния министър на Украйна, които са били категорични и остри.

"Трябва да се погледнем в огледалото и да видим кого виждаме - дали един достоен народ или такъв, който е позволил да бъде завладян от страха? Аргументите преди бяха, че сме много близо до Русия. Литва, Латвия и Естония изпратиха оръжия. Финландия и Швеция, които от 200 г. са неутралитет, изведнъж поискаха в НАТО", посочи той пред Bulgaria ON AIR.

Според него ще мине време и ние трябва да сме на правилната страна. Да не бъдем страхливци, призова той.

"България е единствената страна в НАТО и ЕС, която не изпраща оръжия. Другата е Унгария, но ние не я смятаме. Орбан и Путин са в "съжителство без брак", коментира Мирчев.

Според него в момента коалицията се занимава с тема, която е трябвало да реши много по-бързо. И добави, че най-важният проблем за решаване в момента е свързан с инфлацията и цените, както и самите мерки, които коалицията ще предложи за справяне със ситуацията.

Коалицията ще предложи пакет от антикризисни мерки след Великден, информира Мирчев.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от Денят ON AIR
fallback